O firma de IT din Cluj-Napoca dezvolta o aplicatie care le permite ospatarilor sa lucreze de la distanta
3/35413
calendar_month 26 Oct 2023, 19:23


„Ospatar la Distanta” este o aplicatie dezvoltata de o firma de IT din Cluj Napoca, care le permite ospatarilor inregistrati in retea sa profeseze, indiferent de locul in care s-ar afla. Peste 600 de ospatari dornici sa profeseze de la distanta s-au inscris in doar 4 luni de la momentul lansarii ideii pe piata din Romania. Aplicatia va fi 100% functionala de la inceputul anului viitor.

Ca urmare a contextului post-pandemic, tot mai multi manageri sau detinatori de restaurante au integrat solutii digitale in gestionarea comenzilor de la clienti. Scanarea codului QR este solutia utilizata frecvent in restaurante, insa exista si alternative diferite la vizualizarea meniului si plasarea comenzii. Codul QR este o varianta simpla de utilizat, insa inlatura complet experienta cu un factor uman.

In industria HoReCa, serviciile constituie 50% din experientele turistilor. Cu alte cuvinte, nu doar gustul, mirosul si felul in care arata un preparat culinar sunt relevante pentru starea de bine a unui client, ci si modul in care acesta este primit de catre personalul restaurantelor. Restaurantele beneficiaza de avantaje semnificative atunci cand un ospatar zambitor le poate face clientilor sugestii pe baza felurilor de mancare comandate.

Cum functioneaza „Ospatar la Distanta” pentru ospatari?

„Ospatar la Distanta” este o platforma care permite ospatarilor inscrisi in aceasta retea sa ofere servicii de la distanta, iar in schimbul serviciilor acestora sa primeasca un comision din totalul notei, pentru fiecare client caruia i-au preluat comanda. Inscrierea pe aceasta platforma este gratuita: Butler.Expert. Tot gratuita este si utilizarea platformei de catre osptatari.

In mod traditional, ospatarii din restaurante incep activitatea de servire a unui client in momentul in care ii aduc acestuia meniul la masa, continua apoi cu notarea comenzii si plasarea ei catre bar si bucatarie. Serviciile ospatarului se finalizeaza cu aducerea comenzii la masa clientului si cu incasarea contravalorii pentru preparatele si bauturile comandate de catre oaspetele restaurantului.

Daca un restaurant alege sa colaboreze cu „Ospatar la Distanta” si sa beneficieze de serviciile ospatarilor profesionisti care s-au inscris pe aceasta platforma, va trebui sa plateasca administratorului platformei un comision din contravaloarea notei de plata. Cu alte cuvinte, si pentru restaurante, inscrierea in aceasta retea este gratuita, iar costurile vor fi suportate in functie de necesitati (doar atunci cand se apeleaza la serviciile unui ospatar la distanta).

Practic, activitatea ospatarului de la distanta implica toata interactiunea cu clientul pe care o are in mod normal un ospatar clasic, singura exceptie fiind constituita de faptul ca ospatarii angajati ai restaurantelor vor trebui sa duca comanda la masa clientilor.

„Ospatar la Distanta” este o solutie incluziva pentru ospatarii cu deficiente locomotorii; o noua oportunitate de castig suplimentar pentru ospatarii care au deja un job full time si chiar o alternativa la jobul clasic; o modalitate de a avea un loc de munca flexibil, unde ospatarii profesionisti sunt apreciati si respectati de conducerea restaurantelor. „Ospatar la Distanta” este una dintre cele mai atractive posibilitati de munca pentru ospatari. Acestia pot oferi servicii restaurantelor din alte orase, nefiind limitati de barierele geografice.



De ce „Ospatar la Distanta” este o solutie de eficientizare a costurilor de resurse umane pentru restaurante?

„Ospatar la Distanta” asigura reducerea costurilor cu personalul din restaurante. Restaurantele au doar in anumite intervale orare sau doar in anumite zile din saptamana un flux mai mare de oaspeti. Astfel, nu este necesar ca un restaurant sa angajeze 6 ospatari in loc de 3, iar 3 dintre acestia sa aiba activitate doar 4 ore din program. Este suficient sa aiba 3 ospatari, iar atunci cand restaurantul are foarte multi clienti, clientii restaurantului pot plasa comanda prin intermediul unui ospatar la distanta. Cu alte cuvinte, plata pentru ospatari se face doar atunci cand le sunt utilizate serviciile.

„Ospatarii din reteaua noastra sunt profesionisti cu experienta, verificati si instruiti. Majoritatea sunt vorbitori de limbi straine si au acumulat experienta considerabila in restaurante de top din strainatate. Ospatarii din echipa noastra pot prelua comenzile oaspetilor internationali in limba lor materna. Suntem unicul jucator din tara si din lume care ofera aceasta facilitate restaurantelor. Mai mult, prin intermediul unor parteneriate strategice, ospatarii nostri vor beneficia de cursuri de perfectionare, care sa ii ajute sa se dezvolte in permanenta si sa tina pasul cu noile cerinte din piata. Vom avea cursuri referitoare la modul de servire a vinului, dar si cursuri de eticheta si maniere”, a afirmat Ciprian Costea, fondatorul „Ospatar la Distanta”.

Caracteristicile aplicatiei au fost gandite dupa ce a fost identificata o nevoie in piata. Romania traverseaza una dintre cele mai mari crize de pe piata fortei de munca, iar industria HoReCa este in topul industriilor afectate. 

Aplicatia a fost deja testata in cateva restaurante din tara si s-a bucurat de un real succes.
Ca urmare a raspunsului pozitiv din partea ospatarilor si restaurantelor, dar si ca urmare a faptului ca este unica aplicatie de acest gen din lume, Ospatar la Distanta vizeaza expansiunea la nivel global. Faptul ca este o aplicatie revolutionara - conceputa pentru restaurante, ospatari si clientii restaurantelor - este atestata si de invitatia primita de catre firma Remote Butler SRL sa participe la o competitie dedicata start-upurilor. Firma dezvoltatoare Ospatar la Distanta  va participa in data de 13 noiembrie 2023 la Web Summit, ce va avea loc in Lisabona Portugalia. Web Summit este unul dintre cei mai mari si mai importante evenimente din lume dedicat tehnologiei si inovatiei.