Lenovo a fost selectat pentru a construi un nou supercomputer
3/36047
calendar_month 01 Feb 2024, 15:00


Lenovo anunta semnarea contractului pentru construirea in comun a unui nou cluster de calcul de inalta performanta (HPC) cu Universitatea din Paderborn.

Integrarea noului sistem va fi realizata de partenerul HPC pro-com DATENSYSTEME.

Instalarea este programata sa aiba loc in a doua jumatate a anului si este de asteptat sa aiba o durata de functionare de cel putin 5 ani.

Din 2025, o parte semnificativa a sistemului de calcul va fi disponibila pentru cercetare la nivel national, ca parte a National High-Performance Computing (NHR), sprijinind, printre altele, concentrarea cercetarii pe „Simularea atomica”.

Sistemul HPC este, de asemenea, destinat sa fie accesibil tuturor cercetatorilor de la Universitatea din Paderborn si altor oameni de stiinta din domeniul cercetarii NRW.

Acest nou sistem HPC, cu o putere de calcul aproximativ dubla, va completa actualul supercomputer Noctua 2 de la Centrul Paderborn pentru Calcul Paralel (PC2).

Sistemul va include serverul ThinkSystem SD665 V3 cu urmatoarea tehnologie de procesor AMD pentru partitia CPU.

Pentru nodurile GPU este planificat serverul ThinkSystem SD665-N V3, care, pe langa procesoarele AMD, dispune de patru GPU-uri NVIDIA H100.

Numarul total de nuclee se ridica la peste 136.000.

Un accent deosebit este pus pe imbunatatirea eficientei energetice.

Pentru a realiza o solutie de racire adaptata PC2, va fi angajat Coolmanagerul de la compania germana Waning, care poate fi optimizat in functie de cerintele specifice.

Lenovo insusi incorporeaza tehnologii inovatoare, inclusiv racirea cu apa calda Neptune.

Cu ajutorul surselor de alimentare racite cu apa calda si rafturi complet izolate, peste 97% din caldura generata poate fi transferata direct in circulatia cu apa calda in locul centrului de date.

In plus, acest lucru permite operarea mai eficienta a procesoarelor prin utilizarea temperaturilor mai ridicate ale apei pentru imbunatatirea performantei.

Prin schimbatoarele de caldura si CDU-uri (Unitati de distributie a lichidului de racire), sunt atinse temperaturi de retur de peste 45 de grade Celsius, permitand racirea libera completa si reutilizarea caldurii reziduale.

O alta inovatie este utilizarea partiala a tehnologiei Open-Loop in sistemul Lenovo, o caracteristica care nu se gaseste in niciun alt sistem din Germania.

Acest lucru permite conectarea procesoarelor de la serverele standard 1U si 2U la racirea cu apa.

Pe langa eficienta energetica imbunatatita a intregului sistem, aceasta permite si utilizarea procesoarelor de inalta performanta in combinatie cu acceleratoare FPGA.

Aceasta racire a serverului este utilizata si in partitia FPGA a sistemului HPC.

Ca sistem de stocare, o solutie bazata pe IBM ESS 3500 este destinata sa ofere utilizarea flexibila a stocarii NVMe si HDD.



Sondaj

Care credeti ca a fost cel mai asteptat film din 2024?