Horvath: Romania, reprezentata pe locul 3 in FinnoScore, topul international al celor mai competitive banci privind digitalizarea

Foto: Iulia Malioukis, Principal, Horváth Romania
Cea mai inalta pozitie a unei banci din Romania, este ocupata de BCR, situata pe locul al treilea.
Analiza FinnoScore a evaluat peste 230 de banci din 24 de tari din Europa si America de Nord, pe baza a 300 de criterii, impartite in 12 categorii.
Top primele 3 banci la nivel national in analiza FinnoScore: BCR, Banca Transilvania si OTP Bank.
Raportul bancar FinnoScore, care a analizat 234 de banci comerciale din 24 de tari din Europa si America de Nord, a clasat o banca romaneasca, BCR, pe locul al treilea, in topul international al celor mai competitive banci din perspectiva digitalizarii, cu 6,81 de puncte (10 este punctaj maxim). Analiza FinnoScore este realizata, incepand din 2015, de Finnconsult, parteneri ai Horváth - companie de consultanta in management cu peste 40 de ani de experienta internationala, care activeaza si in Romania, din 2005.
Bancile prezente in analiza FinnoScore au fost evaluate din punct de vedere al nivelului de digitalizare, in functie de peste 300 de criterii, impartite in 12 categorii, printre care: website-ul, vanzarile online, comunicarea multicanal, functionalitatea aplicatiei mobile si a internet banking-ului, marketing-ul online, prezenta in social media, inovatia si sustenabilitatea, transparenta preturilor, programele de loializare, modalitatile de atragere de noi clienti sau gradul de implementare al unui proces complet (end-to-end) de online onboarding, prin care clientii isi pot crea si utiliza un cont bancar exclusiv online etc.
In topul bancilor din Romania, pe primul loc se afla BCR, cu un punctaj de 6,81, pozitie datorata in special aplicatiei mobile George, atractivitatii crescute pentru clienti noi dar si scorului bun la online banking si onboarding. Aceasta este urmata de Banca Transilvania (6,15) care a obtinut un scor maxim la atractivitatea pentru clienti noi, cu mult peste orice alta banca din Romania.
Pe locul al treilea se afla OTP Bank (6,09) care a inregistrat un scor foarte bun in zona de online onboarding si online banking. Urmatoarele locuri sunt ocupate de: (4) CEC Bank (5,96); (5) ING Bank (5,25); (6) Raiffeisen Bank (4,77); (7) BRD (4,76); (8) Unicredit Bank (4,38); (9) Libra Internet Bank (4,13); si (10) Alpha Bank (4,00). Toate aceste institutii bancare se afla si in topul primelor 10 banci din Romania din perspectiva activelor, cu exceptia Libra Internet Bank.
In top 3 international FinnoScore se regasesc trei banci din grupul Erste: (1) PKO Bank Polski (Polonia); (2) Erste Bank (Austria) si (3) BCR (Romania) urmate de (4) Slovenska sporitelna (Slovacia); (5) TB Canada Trust (Canada); (6) Hamburger Sparkasse (Germania); (7) Sparda-Bank Baden-Württemberg; (8) Truist (SUA); (9) Deutsche Bank (Germania); si (10) ING (Polonia).
Raportul FinnoScore 2023 a consemnat faptul ca TB Canada Trust a facut cel mai mare salt de la un an la altul (de pe locul 35 pe 5), ca bancile din Polonia, Slovacia, Cehia si Romania raman liderii industriei cu 11 banci est-europene care intra in top 30, in timp ce Elvetia (considerata „tara bancilor”) are o prima reprezentanta in top de-abia pe locul al 32-lea.
Alte elementele cheie relevate de analiza FinnoScore din acest an prezinta faptul ca 79% dintre bancile analizate si-au pus la punct un sistem de online boarding, care presupune autentificarea exclusiv prin internet, fara a mai ajunge la un ghiseu, iar peste 50% dintre banci au implementat initiative de sustenabilitate.
„Aceasta analiza comparativa, globala, realizata in multe tari, vine sa reconfirme faptul ca o serie de banci din Romania pot concura cu orice banca de peste hotare din perspectiva digitalizarii. Topul FinnoScore se suprapune aproape complet cu cel al primelor zece banci din Romania. In ultimii ani, sistemul bancar romanesc a facut salturi semnificative in directia transformarii digitale si observam ca bancile au facilitat din ce in ce mai mult accesul clientilor la serviciile lor”, a declarat Iulia Malioukis, Principal, Horváth Romania.
Criteriile metodologice din spatele analizei se bazeaza pe 30 de ani de experienta financiara, fiind imbunatatite anual. Fiecare banca este studiata de 3 analisti, din perspectiva unui client. Toate datele analizate sunt publice si presupun informatii vizibile pe care bancile le ofera noilor clienti.
Horváth, in parteneriat cu Finnoconsult, sustine bancile in definirea si implementarea strategiei de digitalizare. La nivel international, parteneriatul dintre Horváth si Finnoconsult a reusit implementarea a multiple proiecte de inovatie in sistemul bancar. Studiul integrat poate fi accesat la acest link.
Noutati




