hit.ro  »  IT  »  IT Inedit  »  Ghid pentru achizitionarea unui laptop

Ghid pentru achizitionarea unui laptop

calendar_month 06 Mar 2013, 10:00
Daca nu ai suficienti bani pentru a lua cel mai bun laptop disponibil pe piata romaneasca, ar trebui sa iti faci o strategie, prin care sa stabilesti prioritatile in cumpararea unei astfel de bijuterii. In primul rand, va trebui sa ai un buget, care te va ghida in alegerea ta, iar daca bugetul este primul pas, atunci urmatorul este informarea.

Cei mai mari producatori de laptopuri, cei ce stabilesc de obicei tendintele si mai ales preturile, au impartit aceste produse in patru mari categorii: entry, home use, business si gaming. Astfel in functie de ce iti doresti sa faci cu acel laptop te decizi din care gama vrei sa faca partea viitoarea achizitie.
Faptul ca iti cumperi un notebook dintr-o categorie nu inseamna ca nu se poate folosi cu succes si pentru restul activitatilor, ci doar ca anumite caracteristici nu sunt pe masura celor din top. In schimb te poti juca la fel de bine pe oricare laptop si poti tine contabilitatea pe oricare din ele.
Procesorul este o componenta importanta, iata cateva modele mai des intalnite: Intel Celeron, Intel Pentium si Intel Core. In mod uzual procesoarele Celeron au o frecventa mica decat restul procesoarelor, doteaza in special laptopurile care sunt folosite de obicei pentru navigarea pe internet sau pentru editare de documente.
Gama procesoarelor Pentium este preferata mai ales de cei care folosesc mai des fisiere multimedia (filme/muzica) si nu doresc sa joace jocuri de ultima generatie. In general, au o frecventa de lucru superioara celor din gama Celeron.
Procesoarele Intel Core, se gasesc deja pe piata in diverse categorii, cum ar fi i3, i5 sau i7. Evident ca si acestea au evoluat, astazi fiind in fata celei de a treia generatii, cu frecvente destul de mari, insa cu un consum mult mai mic decat primele generatii de procesoare.

Marimea RAM este un alt aspect important de care trebuie sa tinem cont, iar aici ar fi bine sa stiti ca, de exemplu, pentru un procesor din gama Celeron va sunt suficienti 2 GB de memorie RAM si ca ceea ce depaseste aceasta valoare nu va avea vreun impact sesizabil asupra sistemului.
Pentru Intel Pentium i3 puteti urca pana la 4 GB, pentru i5 – minim 4 GB RAM si puteti urca pana la 8 GB, in schimb ce pentru procesoarele i7 se recomanda intre 6 si 8 GB memorie RAM.
Cum in mod normal stocam multa informatie pe calculator, hard disk-ul este o componenta indispensabila si are capacitati uzuale intre 320 GB si 750 GB. In functie de cate fisiere de muzica si film vrei sa pastrezi pe notebook, poti alege o capacitate mai mare sau mai mica. In rest, fiti convinsi ca veti avea suficient spatiu pentru orice veti face in urmatorii ani.
Tipul hard disk-ului insa este cel ce va impune viteza de scriere si de citire. Astfel, HDD-urile IDE sunt cele mai lente si deja le putem numi pe cale de disparitie. Acum se utilizeaza cele din gama SATA 1, SATA 2 sau SATA 3 frecvent. Cele mai moderne solutii de stocare sunt dispozitivele din clasa de SDD-urilor, bazate pe memorie de tip Flash, asemanatoare cardurilor SD.
Astfel, cunoscand aceste date, va puteti alege un laptop pe masura necesitatilor si bugetului propriu. O oferta completa precum si multe promotii gasiti la OKTAL.ro
Daca maine ar trebui sa iti cumperi un laptop, tu spre ce model te-ai orienta? 

Sondaj

Care credeti ca e cel mai bun sistem de operare pentru telefoane?