Echilibrul intre viata personala si cea profesionala, o cerinta a angajatilor din domeniul IT

Aon Romania, unul dintre liderii globali ai pietei de asigurari, a organizat evenimentul Bytesize HR Breakfast destinat expertilor din resurse umane din sectorul IT. Evenimentul a adus laolalta speakeri precum Cosmin Dodoc, VP People & Organisation eMAG Group, Andreea Mircea, Compensation & Benefits Partner Playtika, Simona Serban, People & Organization Director eMAG Tech, Andrei Vasilescu, Chief Operating Officer MReady, care au abordat ultimele noutati din industrie. Principalele subiecte au fost tendintele in recrutarea din domeniul tehnologic, importanta beneficiilor si strategiile de retentie in randul angajatilor si wellbeing.
La nivel international, piata recrutarilor precum si activitatea specialistilor in domeniul IT sunt incerte din cauza valurilor de concedieri, insa in Romania acest segment se mentine intr-un trend ascendent. In ciuda faptului ca Romania este recunoscuta drept un mediu propice pentru outsourcing, la care apeleaza companiile internationale, atat angajatii, cat si candidatii companiilor din domeniul tehnologic au devenit din ce in ce mai interesati de posibilitatea colaborarii pe perioade nedeterminate si urmaresc stabilitatea la locul de munca. De asemenea, in aceasta industrie se observa un ritm de activitate ciclic, caracterizat prin perioade de intensificare a activitatii de recrutare in lunile ianuarie-martie si mai-septembrie, urmate de perioade de activitate scazute.
„In perioadele caracterizate de instabilitate economica la nivel global devine esential ca companiile sa-si consolideze strategiile in vederea rezilientei angajatilor. Pentru a aborda cu succes noile provocari, trebuie sa acordam o atentie deosebita dezvoltarii de echipe puternice si stabilirii parteneriatelor puternice. La Aon, recunoastem ca resursa umana este una dintre cele mai valoroase componente, alaturi de cultura organizationala, care reprezinta, in medie, mai mult de jumatate din valoarea de piata a unei companii”, a declarat Eugen Anicescu, CEO Aon Romania.
In Romania, discrepantele intre salariile angajatilor nu sunt la fel de pronuntate precum in Statele Unite ale Americii sau in tarile din vestul Europei. Cu toate acestea, in contextul tendintelor globale si a noilor reglementari legislative, se preconizeaza o crestere a transparentei salariale si o recompensare a angajatilor care nu se va mai baza doar pe criterii de senioritate si pozitie ierarhica, ci si pe masura implicarii si a valorii aduse companiei. Aceste schimbari vor influenta modul in care angajatii isi gestioneaza carierele si preferintele, transformand beneficiile extrasalariale in factori de decizie critici in alegerea unui loc de munca.
Spre exemplu, cei care beneficiaza la locul de munca de programe de wellbeing au o probabilitate cu pana la 70% mai mica sa se indrepte catre un alt angajator, conform studiului Global Wellbeing Survey Report pentru anul 2022-2023 realizat de Aon. De asemenea, la nivel global, 83% dintre companiile intervievate au implementat o strategie pentru bunastarea angajatilor, cu 28 de procente mai mult fata de anul 2020. Programele companiilor in acest sens pun accentul pe componenta financiara si profesionala, in procent de 54%, urmata apoi de cea emotionala (51%), fizica (50%) si sociala (47%).
De altfel, conform studiului anual realizat de Aon Romania, 67% dintre companiile participante au implementat strategii de wellbeing pentru angajati, prioritara fiind crearea unui mediu de munca sanatos care sa le permita angajatilor sa se bucure de viata personala. Mai mult decat atat, pe langa programele de dezvoltare personala, angajatii doresc sa se dezvolte si din punct de vedere profesional, cautand proiecte care sa-i ajute sa-si imbogateasca cunostintele si prin care sa creasca din punctul de vedere al senioritatii. In plus, conceptul de work-life balance a devenit o prioritate pentru multi angajati, iar companiile incearca sa implementeze politici si culturi care sa sustina si sa promoveze acest echilibru pentru angajati.
„Industria de corporate wellness a evoluat foarte mult in ultimii zece ani, de la initiative punctuale in trecut, la strategii integrate azi. Nici macar nu mai vorbim despre echilibru dintre viata personala si cea profesionala, pentru ca oricum granita dintre cele doua e tot mai difuza. In special pentru generatiile tinere, felul in care se simt la munca si modul in care asta se transpune si in timpul lor liber a devenit prima prioritate. Daca vorbim de recrutare, majoritatea companiilor cauta acel ‘culture fit’, pentru ca abilitatile pot fi dezvoltate. Si asta nu se poate intampla cu succes decat in companiile cu o cultura sanatoasa", subliniaza Armina Dobrica, Senior Consultant in domeniul Wellbeing & Culture la Aon Romania.
Pentru a eficientiza procesul de recrutare, companiile la nivel international au inceput sa utilizeze tehnologii specifice care sa le permita filtrarea candidatilor din faza incipienta. Desi sunt utilizate programe specifice cu rolul de a testa competentele profesionale si tehnice ale candidatilor, in Romania, companiile se bazeaza pe interactiunea cu candidatii. Participantii evenimentului au afirmat ca principalul criteriu pe care il iau in considerare este integrarea candidatului in cultura organizationala.
Noutati




