hit.ro  »  IT  »  IT Inedit  »  Calculatorul, imbatabil la jocul de dame

Calculatorul, imbatabil la jocul de dame

calendar_month 21 Iul 2007, 16:50
Dupa peste 18 ani de eforturi, oamenii de stiinta au reusit sa programeze toate cele 500 de miliarde de miliarde de combinatii posibile ale jocului de dame, vechi de circa 5.000 de ani, potrivit unui studiu publicat in SUA.

Jonathan Schaeffer, in fruntea unei echipe de informaticieni de la Universitatea Alberta din Canada, a reusit sa conceapa un program de calculator imbatabil, pe care l-a botezat Chinook.

Un jucator perfect ar putea 'sa-i dea batai de cap' programului Chinook, insa nu va reusi niciodata sa-l bata, a explicat acest cercetator ale carui lucrari au aparut in ultimul numar al revistei americane Science.

'Este un veritabil succes in domeniul inteligentei artificiale', a comentat Jaap van den Herik, editorul revistei 'International Computer Games Journal', care nu a participat la aceste lucrari. 'Cred ca am ridicat stacheta in ceea ce se poate face in materie de tehnologie informatica si inteligenta artificiala', a estimat Jonathan Schaeffer, profesor de stiinte informatice la Alberta.

'Slab jucator de dame', dupa cum a recunoscut el insusi, acest om de stiinta a explicat ca a creat Chinook pentru a exploata capacitatile actuale de tratare si de memorie ale calculatoarelor, insa si pentru a determina metoda cea mai buna pentru a incorpora principiile inteligentei artificiale in jocul de dame. El a recurs la experienta celor mai buni jucatori mondiali de dame pentru a elabora acest program.

Din 1989, circa 50 de calculatoare in medie au fost mobilizate zilnic pentru acest studiu, cu momente de activitate maxima a peste 200 de calculatoare, a precizat cercetatorul.

Sursa: AFP 

Sondaj

Ce placa video aveti?