hit.ro  »  IT  »  IT Inedit  »  305 milioane de dolari pentru serviciile IT romanesti

305 milioane de dolari pentru serviciile IT romanesti

calendar_month 02 Nov 2007, 07:45
Piata locala a serviciilor IT va atinge anul acesta valoarea de 305 milioane dolari, cu 25% peste nivelul de anul trecut, influentata de aderarea la UE, investitiile straine directe si dezvoltarea economica, fondurile structurale europene, precum si de maturizarea acestui sector. "Avand cateva avantaje importante - suprafata si localizare, apropierea culturala de vestul Europei si de Statele Unite, puternice abilitati tehnice si lingvistice - Romania devine un competitor extrem de important in domeniul serviciilor IT si in acelasi timp, o piata de desfacere foarte atractiva pentru jucatorii internationali", a declarat analistul firmei de cercetare International Data Corporation (IDC), Calin Mirea.

Potrivit studiului IDC, acest sector este dominat in Romania de companiile internationale. Anul trecut, piata serviciilor IT a fost evaluata la 244 milioane dolari, in crestere cu 22,3%. Raportat la cota de piata, primii trei provideri au fost IBM, HP si Siveco, cu o pondere cumulata de aproape 35% din valoarea totala a sectorului de profil. IBM si-a mentinut pozitia din 2005, in timp ce celelalte doua companii au urcat de pe pozitiile a patra, si respectiv a sasea. Cea mai mare pondere in totalul pietei, respectiv 24,3%, au avut-o anul trecut serviciile de integrare de sistem, urmate de cele de suport hardware si instalare, cu o cota de 17,8%, si cele de suport software si instalare, cu 13,6%.

Firma de analiza estimeaza ca aceste categorii de servicii vor continua sa detina un rol important pe piata IT locala. Cel mai important client pentru serviciile IT a fost sectorul de productie, cu 16,5% din totalul cheltuielilor. Pe locul doi, cu o cota de 16,3% din cheltuieli, s-a clasat sectorul de utilitati, iar zona guvernamentala a fost a ocupat pozitia a treia, cu 15,9%.

In urmatorii ani, se asteapta ca cererea pentru servicii IT sa creasca puternic, mai ales in sectoarele de telecomunicatii si financiar.

Sursa: International Data Corporation
 

Sondaj

Care e cea mai importanta aparitie hardware de anul acesta?