hit.ro  »  IT  »  IT Inedit  »  2007 anul marilor beneficii

2007 anul marilor beneficii

calendar_month 07 Dec 2006, 11:20
2006 este unul din anii care marcheaza evolutia IT-ului. Microsoft Vista, platforme multicore, placi video si jocuri DirectX 10, noi console de jocuri, nou standard de televiziune, nou standrard pentru pastrarea datelor/filmelor care inlocuieste DVD-ul, tehnologii noi de imprimare, noi standarde de comunicatii mobile sunt noutatile aduse in ultima perioda.

Astfel privite evolutiile din IT nu au un an similar in istoria recenta a industriei. Asta face ca analizele de predictie sa aduca fete laminate in industrie, printre producatori si integratori de sisteme si tehnologii, ofertanti de solutii si nu numai.

Vista, procesoare quad-core, PS3 sau Wii, HDTV, Blu-ray sau HD DVD, Wi-Max, tot atatea motive de bucurie si de asteptare pentru utilizatorii de pretutindeni. Este un salt major, poate cel mai important din ultimii zece ani iar directia este clara. Continut mai aproape de realitate, filme, jocuri, imagini totul merge spre realism, spre cantitati uriase de informatie si de procesare. Nimic nou mai putin poate suflul tehnologiilor de mai sus puse impreuna.

Nu sunt peste tot oameni fericiti. Nu vrem sa fim in pielea managerilor IT pusi in fata argumentarii cresterii de productivitate si sustinerii bugetelor pentru o schimbare de platforme intr-o companie de sute si mii de sisteme. Aici apare o alta componenta de analizat mai cu seama in acest context anume ce schimbari in structura de consum vor aduce noile tehnologii tinand cont si de (posibila) crestere a costurilor in zona de energie.

Cu toate aceste tehnologii sau produse nu poti privi la 2007 decat la un an al beneficiilor maxime. Ramane de vazut cat de repede aceastea se vor materialize cunoscut fiind ca totdeauna produsele care inglobeaza tehnologii noi au si un cost de r&d si al scalarii pe volume incipiente asociate al primului totdeauna primului val. Poate mai putin la PS3, dar asta este deja alta discutie. 

Sondaj

Care e cea mai importanta aparitie hardware de anul acesta?