10 lucruri de stiut pentru un calculator sanatos
9/9998
calendar_month 21 Sep 2009, 10:30
Inainte de a ajunge pe "masa de operatie", orice calculator are sansele lui de a functiona mult timp si la o eficienta maxima, la care a fost si proiectat. Daca reuseste sau nu, asta depinde in marea majoritate a cazurilor, de utilizator. Iata, in continuare, cateva sfaturi utile, mai mult sau mai putin cunoscute dar foarte rar respectate.

1. Evitati retelele de tip P2P (peer-to-peer) pe cat posibil. Cele mai multe riscuri sunt ascunse in astfel de retele.

In ceea ce priveste utilizarea retelelor pentru a descarca diverse materiale cu titluri din cele mai interesante si cele mai incitante, sfatul este simplu: nu descarcati decat daca ati luat toate masurile posibile sau, pe scurt, nu descarcati. O arhiva este locul optim unde se poate "ascunde" un Troian.

2. Reinstalati atunci cand aveti o problema. Daca o aplicatie va da batai de cap, atunci inchideti toate aplicatiile care nu sunt necesare si, daca nici in acest caz nu ruleaza, faceti salvarile necesare, dezinstalati si instalati din nou.

Pentru aceasta insa, va recomandam sa va pastrati CD-urile cu software cu grija, la fel si serial number. Hit.ro va poate ajuta, in cazul neplacut al unor probleme cu calculatorul, punandu-va la dispozitie kitul de urgenta.

Si pentru ca, oricum, de-a lungul timpului se aduna foarte multe informatii de calculator, mai mult sau mai putin importante, ideal ar fi sa arhivati ceea ce este important si sa reinstalati sistemul de operare. Iar pentru cei ce nu stiu sa efectueze acesti pasi, consideram ca e mult mai bine sa apeleze la un cunoscator decat sa incerce sa se descurce singuri.

3. Pana sa ajungeti la reinstalare, ar trebui sa aveti grija sa nu supra incarcati hard diskul cu informatii. Informatiile multiple si diversificate puse la dispozitie de Internet, mai ales materialele video si audio, reprezinta o tentatie puternica. Dar cu cat incarcam mai mult hard-ul, cu atat calculatorul va rula mai greu, provocandu-ne nemultumire.

O solutie ideala este stocarea unui back-up pe un suport extern, fie ca este vorba de CD, DVD, memory stick, alt hard sau, de ce nu, un server de pe internet. Dar inainte de a face asta, trebuie sa selectati care este informatia importanta.

4. In urma cu 10 ani, se credea ca este mai bine sa lasi un calculator sa mearga tot timpul, pentru a preveni arderea circuitelor. Aceasta opinie nu mai este insa de actualitate. Din contra, sfidand logica aparatelor electronice, cele mai multe calculatoare se comporta ca si cum ar avea o personalitate proprie. De aceea, este recomandat sa inchideti si sa porniti pur si simplu calculatorul.

Explicatia este simpla: cu cat lasam calculatorul mai mult timp pornit, cu atat mai multa informatie se aduna in memorie si face ca intregul calculator sa functioneze mult mai greoi sau chiar sa cedeze.

5. Defragmentarea periodica este o solutie pentru a mentine calculatorul intr-o forma buna. Cele mai multe probleme apar cand o noua informatie este scrisa pe hard. Pe masura ce se scrie si se sterge de pe hard drive, datele sunt raspandite in diverse locatii, ceea ce face ca performanta calculatorului sa lase din ce in ce mai mult de dorit.

6. Urmatorul sfat nu ii va incanta pe iubitorii de noutati: evitati versiunile alfa sau beta de software. Va puteti intalni cu diverse erori, conflicte, neconcordante care va pot transforma calculatorul dintr-un prieten performant in cel mai enervat obiect.



7. Fie ca este vorba de un telefon sau un laptop, sfatul este acelasi: lasati bateria sa se consume. Cei mai multi producatori chiar recomanda ca, macar o data pe luna, sa lasati bateria sa se epuizeze. Reintroduceti din nou cablul de alimentare in priza doar dupa cateva ore de la consumarea bateriei.

Este una dintre modalitatile prin care puteti prelungi durata de viata a bateriei.

8. Incercati sa nu utilizati aplicatii provenind din surse nesigure, oricat de atractive ar fi. Vulnerabilitatile celor mai multe dintre aceste aplicatii sunt usile deschise ale virusilor catre calculator.

Browserul pe care il utilizati pentru navigarea pe Internet ar trebui sa fie, de asemena, la zi cu ultimele patch-uri.

9. Si pentru ca tot am zis de patch-uri, acestea sunt o modalitate ideala de a tine problemele cat mai departe posibil. Asigurati-va ca toate patch-urile sunt instalate, fie ca este vorba despre sistemul de operare, de browser sau oricare alta aplicatie.

Daca toti utilizatorii ar fi la zi cu update-urile pentru calculatoarele lor, cu siguranta ca Internetul ar fi mult mai putin riscant.

10. Si, in fine, ultimul dar nu cel mai putin important sfat pentru un calculator "sanatos" este de a avea instalat un software pentru protectie.

Este, de altfel, una dintre primele masuri care trebuie luata pentru a va asigura macar o protectie decenta - sa aveti un antivirus updatat la zi. Un firewall ar fi un plus, in cazul in care utilizati permanent o retea, dar trebuie sa aveti grija sa nu va incurce mai mult decat sa va protejeze.

Aveti grija ca ativirusul utilizat sa isi faca periodic acele update-uri necesare si cititi cu atentie raportul oferit in urma unei scanari.

Daca respectati aceste masuri primare, este posibil sa aveti un calculator sanatos si in stare optima de functionare. Hit.ro va pune la dispozitie, pentru sanatatea lui si linistea voastra, o multitudine de aplicatii utile si sigure.