Urmatorul cip de la Qualcomm aduce inteligenta artificiala similara ChatGPT pe telefoanele mobile
3/35520
calendar_month 17 Nov 2023, 17:35


Dupa ce Qualcomm a dezvaluit ca noile cipuri mobile aduc inteligenta artificiala pe telefoanele premium, compania a anuntat ca aceasta tehnologie va ajunge si pe telefoanele medii, mai accesibile ca pret. Snapdragon 7 Gen 3 va fi folosit in telefoane de la Honor, Vivo si alti producatori, primele dispozitive urmand sa ajunga la sfarsitul acestei luni, ne dezvaluie cnet.com

La Summit-ul Qualcomm Snapdragon din Hawaii, compania a sustinut ca inteligenta artificiala generativa, pe dispozitivele mobile, va fi o caracteristica cheie ce va scoate in evidenta, in anul 2024, telefoanele care au tehnologia Snapdragon. 

Snapdragon 8 Gen 3, care a fost deja lansat in seria de telefoane Xiaomi 14, disponibile deja in China, permite functii AI generative, cum ar fi utilizarea Stable Diffusion, pentru a crea noi imagini din solicitari si extinderea fotografiilor dincolo de limite.

Marea intrebare este daca Snapdragon 7 Gen 3 va avea capabilitati AI generative identice cu fratele sau mai puternic. Qualcomm nu a venit cu clarificari pana la data publicarii.

Oricat de capabila este AI generativa a cipulului, mai trebuie sa se ia in considerare implementarea, deoarece fiecare producator va decide cat de mult din aceasta capacitate va ajunge in telefoanele care utilizeaza Snapdragon 7 Gen 3. 

Din punct de vedere conceptual, IA generativa pe dispozitiv are avantaje fata de solutiile bazate pe cloud: are o latenta mai mica, deoarece nu trebuie sa trimita interogari si sa obtina raspunsuri de la servere. De asemenea, poate lua in considerare informatii personale, cum ar fi modele de comportament, deoarece nu descarca date si poate functiona in zone fara semnale celulare. Faptul ca se ocupa de sarcini la nivel local ar putea ajuta, de asemenea, la confidentialitate si securitate. 

sursa foto: pixabay.com