Un nou supercomputer european de clasa mondiala a fost inaugurat in Spania
3/35831
calendar_month 21 Dec 2023, 15:10


MareNostrum 5, cel mai recent supercomputer european de clasa mondiala a fost inaugurat la Barcelona, ​​Spania.

Clasat in prezent drept unul dintre cele mai puternice 10 supercalculatoare din lume, este gazduit la Barcelona Supercomputing Center si va fi accesibil unei game largi de utilizatori stiintifici si industriali europeni din martie 2024.

MareNostrum 5 are o performanta de varf de 314 petaflopi, sau 314 milioane de miliarde de calcule pe secunda. Este, de asemenea, cel mai ecologic supercomputer din Europa.

Va fi foarte eficient din punct de vedere energetic, alimentat complet cu energie durabila. Caldura pe care o genereaza va fi folosita pentru incalzirea cladirii in care se afla.

MareNostrum 5 este unul dintre cele mai inovatoare sisteme de supercalculator din lume, special conceput pentru a rezolva probleme stiintifice complexe.

Acesta va contribui la promovarea activitatii Europei in mai multe domenii. De exemplu, va ajuta cercetarea medicala europeana prin sprijinirea dezvoltarii de medicamente si vaccinuri si prin realizarea de simulari de raspandire a virusului.

Poate fi folosit si pentru aplicatii traditionale de supercalculatura, in domenii precum cercetarea climatica, inginerie, stiinta materialelor si stiinta Pamantului.

Supercomputerul va imbunatati alte initiative europene, cum ar fi Destination Earth, care isi propune sa dezvolte un model digital extrem de precis al Pamantului la scara globala si European Virtual Human Twin.

Initiativa Virtual Human Twin va ajuta oamenii de stiinta sa inteleaga mai bine organismul uman si sa conduca la imbunatatirea asistentei medicale si la medicina personalizata.

MareNostrum 5 este, de asemenea, conceput pentru a fi utilizat de dezvoltatorii de inteligenta artificiala (AI). Va folosi cele mai avansate cipuri de accelerare disponibile astazi, ceea ce il va ajuta sa raspunda nevoilor platformelor AI emergente si sa sporeasca performanta modelelor mari de limbaj AI europene.

Dupa cum a anuntat presedintele von der Leyen in discursul sau privind starea Uniunii, MareNostrum 5 va fi disponibil startup-urilor europene de IA pentru a-si instrui modelele.

Acest lucru ar trebui sa contribuie la accelerarea implementarii tehnologiilor europene si a algoritmilor etici bazati pe inteligenta artificiala, care sa permita UE sa conduca eforturile globale in materie de inteligenta artificiala responsabila, etica si sigura.

Noul sistem reprezinta o investitie totala de peste 151 de milioane de euro pentru a acoperi achizitia si intretinerea acestuia, 50% provenind din UE si 50% de la un consortiu condus de Spania, care include si Portugalia si Turcia.

sursa foto: pixabay.com