
Gradul de folosire a solutiilor de inteligenta artificiala care nu necesita supraveghere umana („agentic AI”) este in crestere, 25% dintre organizatiile care utilizeaza Gen AI urmand sa implementeze aceasta tehnologie pana in 2025, iar ponderea va creste la 50% pana in 2027
- Tot mai multe dispozitive au procese de Gen AI integrate local („on-device Gen AI”). In 2025, peste 30% dintre smartphone-urile noi si aproximativ 50% dintre calculatoare ar putea avea functii de procesare cu ajutorul Gen AI integrate local
- Numarul mediu de abonamente pentru servicii de tip video streaming per gospodarie va ajunge la cel mai inalt nivel in 2025, patru in SUA si 2,5 in Europa, apoi va scadea, ducand la agregarea pietei
Pe masura ce gradul de utilizare a solutiilor de inteligenta artificiala generativa (Gen AI) creste mai repede decat alte solutii si aplicatii, consumul de energie electrica al centrelor de date se va dubla pana la 4% din consumul global de energie electrica pana in 2030, potrivit celei mai recente editii a raportuluiDeloitte Technology, Media and Telecommunications (TMT) Predictions. Energia electrica necesara pentru a sustine cele mai importante componente ale centrelor de date, printre care sistemele de stocare si de racire si comutatoarele de retea, va ajunge la 96 de gigawati la nivel global pana in 2026, iar operatiunile care folosesc inteligenta artificiala (AI) vor consuma peste 40% din aceasta energie.
„Sustenabilitatea este un element la fel de important ca transparenta in construirea unui climat de incredere, a unui cadru de guvernanta solid, in transformarea echipelor si in gestionarea ciclului de viata al datelor - toate acestea fiind aspecte esentiale in definirea strategiei de implementare a Gen AI. Raportul subliniaza ca, in medie, o solicitare efectuata prin Gen AI („prompt”) foloseste de 10 pana la 100 de ori mai multa energie electrica decat o cautare standard pe internet. Avand in vedere cantitatea de energie consumata, operatorii de centre de date mari, inclusiv hyperscalers, trebuie sa ia in considerare surse alternative de energie, metode inovatoare de racire si solutii mai eficiente din punct de vedere energetic atunci cand proiecteaza aceste spatii", a declarat Andrei Ionescu, Consulting Market Leader, Deloitte Romania.
Raportul estimeaza ca 2025 va fi un an de crestere pentru „agentic AI”- solutii de tip software concepute pentru a indeplini sarcini cu un nivel redus de supraveghere umana sau deloc -, 25% dintre companiile care utilizeaza Gen AI urmand sa demareze in 2025 proiecte pilot sau proofs on concept care folosesc agentic AI, iar ponderea acestor organizatii va creste la 50% pana in 2027. Construite cu ajutorul modelelor lingvistice mari (large language models), aceste solutii de agentic AI vor oferi o mai mare flexibilitate si o gama mai larga de moduri de utilizare comparativ cu metodele traditionale de machine learning sau deep learning.
Pe masura ce solutiile Gen AI devin tot mai versatile, deepfake-ul – videoclipuri, fotografii si materiale audio care par reale, dar sunt generate de instrumente bazate pe AI – este o sursa de ingrijorare ce impulsioneaza organizatiile sa-si imbunatateasca nivelul de securitate si de verificare a continutului digital. Pentru a detecta continutul fals si a crea standarde de verificare a autenticitatii continutului, organizatiile ar trebui sa acorde o atentie sporita instrumentelor si furnizorilor care folosesc date de calitate, din surse variate, precum si colaborarii cu alte companii din diverse industrii. In acelasi timp, raportul subliniaza ca utilizatorii finali ar trebui incurajati sa verifice informatiile din surse de incredere si sa foloseasca autentificarea in mai multi pasi pentru a limita riscurile asociate cu deepfake.
Dat fiind ca tot mai multe dispozitive au procese de Gen AI integrate local („on-device Gen AI”), raportul Deloitte TMT Predictions preconizeaza ca smartphone-urile noi cu astfel de functii vor depasi 30% din totalul din 2025, iar calculatoarele noi cu on-device Gen AI, aproximativ 50% din total, in crestere de la o pondere estimata de aproape 30% in 2024.
In ceea ce priveste serviciile video de streaming la cerere (streaming video on demand - SVOD), raportul arata ca numarul maxim de abonamente per consumator a fost atins in 2024 - patru in SUA si o medie de 2,5 in majoritatea tarilor europene - si va incepe sa scada in 2025. In timp ce numarul abonamentelor individuale va scadea, veniturile companiilor de streaming video la cerere ar putea creste ca urmare a majorarii preturilor, a inaspririi politicile de utilizare a parolelor si a crearii de optiuni tot mai variate de pachete de servicii.
Raportul prognozeaza, de asemenea, ca piata se va stabiliza la doar doi sau trei jucatori de SVOD, completati de agregatori. Asemenea modelului traditional al furnizorilor de servicii TV cu plata, raportul subliniaza o tendinta in crestere de agregare, in care intermediarii, cum ar fi companiile de telecomunicatii, platformele de servicii TV cu plata si cele de tehnologie, vor crea oferte ce permit accesul la mai multe surse de continut. Raportul subliniaza ca modelul este deja vizibil in Statele Unite, Marea Britanie si Franta, dar si in Europa Centrala, unde 25% din totalul abonamentelor SVOD sunt indirecte, obtinute prin furnizorii de servicii TV cu plata sau de telecomunicatii. Aceasta tendinta poate duce la scaderea costurilor si la crearea un ecosistem de streaming mai durabil.
Editia de anul acesta a raportului Deloitte TMT Predictions ofera o perspectiva asupra tendintelor din domeniul tehnologiei, media si telecomunicatii care pot perturba si transforma ecosistemele de afaceri si de consum din intreaga lume.
Deloitte furnizeaza la nivel global servicii de audit, consultanta fiscala si juridica, consultanta, consultanta financiara si managementul riscului catre aproximativ 90% din companiile prezente in topul Fortune Global 500® si catre mii de companii din sectorul privat. Expertii firmei contribuie la atingerea unor rezultate masurabile si de durata, care ajuta la consolidarea increderii in pietele de capital, care permit companiilor sa se transforme, sa prospere si sa deschida calea catre o economie mai puternica, catre o societate mai echitabila si o lume sustenabila. Cu o istorie de peste 175 de ani, Deloitte acopera peste 150 de tari si teritorii. Obiectivul sau este sa creeze un impact vizibil in societate cu ajutorul celor aproximativ 460.000 de profesionisti la nivel mondial.
Deloitte Romania este una dintre cele mai mari firme de servicii profesionale din tara noastra si ofera, in cooperare cu Reff & Asociatii | Deloitte Legal, servicii de audit, de consultanta fiscala, servicii juridice, de consultanta si managementul riscului, consultanta financiara, solutii de servicii si consultanta in tehnologie, precum si alte servicii adiacente, prin intermediul a 3.200 de profesionisti.
comunicat oficial




