Studiu Deloitte: Opt din zece lideri la nivel global se asteapta ca Gen AI sa le transforme organizatia in urmatorii trei ani
3/36108
calendar_month 09 Feb 2024, 11:55


Studiu Deloitte: Imbunatatirea eficientei si a productivitatii si reducerea costurilor sunt principalele zone de interes

 
Asteptarile cu privire la inteligenta artificiala generativa (Gen AI) raman ridicate în randul liderilor la nivel global, opt din zece respondenti (79%) la studiul Deloitte "The State of Generative AI in the Enterprise: Now decides next" fiind de parere ca tehnologia le va transforma organizatia în urmatorii trei ani. Mai mult de jumatate dintre respondenti sustin ca se vor concentra în special pe beneficiile tactice oferite de tehnologie, cum ar fi îmbunatatirea eficientei si a productivitatii (56%) si reducerea costurilor (35%). Pe de alta parte, zonele considerate strategice, printre care încurajarea inovatiei (29%) si descoperirea de noi idei si informatii (19%), nu sunt tratate ca prioritati.

În ceea ce priveste provocarile, respondentii mentioneaza lipsa angajatilor cu abilitati de natura tehnica drept cea mai mare bariera în procesul de adoptare a Gen AI. Doar 22% dintre lideri considera ca organizatiile sunt bine sau foarte bine pregatite pentru a rezolva aspectele problematice legate de capitalul uman pe care le genereaza adoptarea Gen AI. În plus, putini respondenti se concentreaza pe educare si recalificare, 47% dintre organizatii sustinand ca îsi învata suficient angajatii cu privire la functiile, beneficiile si valoarea generate de Gen AI.

Cu toate acestea, este de asteptat ca prima generatie de experti în Gen AI sa se concentreze pe educarea si recalificarea angajatilor si pe atragerea de capital uman cu abilitati tehnice pentru gestionarea initiativelor legate de Gen AI. De exemplu, 74% dintre respondentii care au expertiza vasta în Gen AI mentioneaza ca îsi instruiesc angajatii, fata de 27% dintre respondentii care detin „o oarecare” expertiza.

„Dezvoltarea abilitatilor necesare va deveni o prioritate pentru organizatiile care doresc sa înceapa transformarea cu ajutorul solutiilor AI si, dupa cum subliniaza raportul, este important ca liderii sa aiba atitudinea unui începator în acest domeniu. Cu alte cuvinte, sa creeze o cultura a învatarii constante, dat fiind ca noi modele, functii si moduri de utilizare a tehnologiei apar într-un ritm alert, sa îsi propuna sa creasca gradul de cunoastere a Gen AI în întreaga organizatie si sa abordeze de o maniera interdisciplinara implementarea proiectelor Gen AI”, a declarat Andrei Ionescu, Consulting Market Leader, Deloitte Romania.

Guvernanta si managementul riscului sunt, de asemenea, bariere în procesul de adoptare a Gen AI, arata studiul, doar un sfert dintre participanti (25%) considerand ca organizatiile sunt bine sau foarte bine pregatite sa abordeze aceste provocari. Cele mai mari preocupari ale respondentilor legate de guvernanta sunt lipsa încrederii în rezultate (36%), riscurile privind proprietatea intelectuala (35%), utilizarea necorespunzatoare a datelor clientilor sau consumatorilor (34%), capacitatea de a respecta reglementarile (33%) si lipsa transparentei (31%). În ceea ce priveste cele mai frecvente riscuri, organizatiile citeaza rezultatele si informatiile eronate („hallucinations”), aspectele juridice precum plagiatul, încalcarea drepturilor de autor si raspunderea pentru erori, confidentialitatea si proprietatea asupra datelor.Cu toate acestea, organizatiile fac progrese în managementul riscurilor legate de Gen AI, subliniaza studiul, chiar daca ponderea acestora este mica. Unele dintre organizatiile participante la studiu gestioneaza deja în mod activ riscurile rezultate în urma implementarii Gen AI prin actiuni precum monitorizarea cerintelor de reglementare si asigurarea conformitatii (47%), stabilirea unui cadru de guvernanta pentru Gen AI (46%) si efectuarea de audituri interne si teste asupra instrumentelor si aplicatiilor Gen AI (42%).

Riscurile asociate cu Gen AI îi determina pe multi lideri sa solicite crearea unui cadru solid de reglementare si cooperarea la nivel global. Opt din zece lideri care au participat la studiu (78%) au declarat ca este nevoie de mai multe reglementari guvernamentale legate de AI, în timp ce sapte din zece (72%) au mentionat ca în prezent nu exista suficienta colaborare la nivel global pentru a asigura o dezvoltare responsabila a sistemelor bazate pe AI.

În linie cu accentul pus pe beneficiile tactice oferite de Gen AI, majoritatea organizatiilor se bazeaza în continuare pe solutii standard, cum ar fi aplicatii ce integreaza Gen AI menite sa sporeasca productivitatea (71%), aplicatii standard (68%), platforme de tip enterprise (61%) si tehnologii bazate pe modele lingvistice mari disponibile public (large language models - LLM) (56%). Relativ putine organizatii utilizeaza solutii specifice bazate pe Gen AI, cum ar fi aplicatii software dedicate unei industrii (23%), LLM-uri private (32%) si/sau LLM-uri de tip open-source personalizate pentru ele (25%).

„În aceasta faza incipienta a procesului de adoptare a Gen AI, organizatiile se bazeaza în mare parte pe solutii standard, subliniaza studiul, o directie care este explicata de zonele de interes pe care liderii le au în vedere atunci cand adopta aceasta tehnologie – eficienta, productivitate si reducerea costurilor. Cu toate acestea, alegerea între utilizarea instrumentelor Gen AI standard si a celor personalizate nu este usoara, este o decizie ce poate fi luata dupa o analiza detaliata a aspectelor cheie care pot afecta întreaga organizatie, cum ar fi strategia de business, nivelul investitiei într-o astfel de tehnologie si chiar apetitul la risc al companiei”, a declarat Andrei Paraschiv, Director Consultanta, Deloitte Romania.

Raportul Deloitte „The State of Generative AI in the Enterprise: Now decides next” a fost realizat în perioada octombrie-decembrie 2023, în randul a peste 2.800 de lideri de business si de tehnologie cu expertiza în AI, implicati direct în gestionarea sau implementarea Gen AI în organizatii mari din 16 tari si sase industrii, pentru a analiza modul în care Gen AI este integrata în organizatii.