Start-up-urile si IMM-urile din domeniul inteligentei artificiale vor primi mai mult sprijin de la Comisia Europeana
3/35992
calendar_month 26 Ian 2024, 10:15


Comisia isi intensifica sprijinul acordat start-up-urilor europene si intreprinderilor mici si mijlocii (IMM-uri) pentru ca acestea sa poata dezvolta inteligenta artificiala (IA) de incredere, care respecta valorile si normele UE. 

Noul pachet AI include o gama larga de masuri pentru a sprijini inovatia, impreuna cu o propunere de a oferi acces privilegiat la supercomputere start-up-urilor AI si comunitatii mai largi de inovare.

Alte masuri includ:

- infiintarea fabricilor AI si asigurarea faptului ca infrastructura de supercomputere AI disponibila pentru start-up-uri poate fi achizitionata si modernizata

- o decizie de a infiinta un birou AI in cadrul Comisiei care poate dezvolta si coordona politica AI la nivel european si poate supraveghea punerea in aplicare si aplicarea Actului AI

- o Comunicare UE privind start-up-urile si inovarea in domeniul inteligentei artificiale, care subliniaza activitati-cheie, cum ar fi sprijinul financiar si de capital, spatiile europene comune de date si alte initiative.

De asemenea, Comisia va infiinta doua consortii europene de infrastructura digitala, impreuna cu mai multe state membre.

Aceste grupuri vor dezvolta o infrastructura europeana comuna in tehnologii lingvistice si instrumente AI de ultima generatie pentru a ajuta orasele sa optimizeze procesele, de la trafic la gestionarea deseurilor.

De ani de zile, Comisia faciliteaza si consolideaza cooperarea in domeniul inteligentei artificiale in intreaga UE pentru a-si spori competitivitatea si pentru a asigura increderea bazata pe valorile UE.

Actul UE privind inteligenta artificiala, aprobat in decembrie 2023, este prima lege cuprinzatoare din lume privind inteligenta artificiala si va sprijini dezvoltarea, implementarea si adoptarea unei inteligente artificiale de incredere in UE.