Nokia lanseaza MX Workmate, prima solutie AI generativa care faciliteaza interactiunea lucratorilor industriali cu masinile industriale
3/36153
calendar_month 14 Feb 2024, 11:10


Nokia a anuntat astazi lansarea MX Workmate, o suita de instrumente compatibile cu tehnologia operationala (OT), care faciliteaza interactiunea lucratorilor industriali cu masinile industriale.

MX Workmate foloseste tehnologiile AI generative (GenAI) si module de limbaj mari (LLM) pentru a genera continut de limbaj contextual, asemanator unui om, bazat pe date OT in timp real, permitand lucratorilor sa inteleaga masinile complexe, sa obtina informatii despre starea in timp real si industriilor sa obtina mai multe flexibilitate, productivitate, durabilitate, precum si imbunatatirea sigurantei lucratorilor.

Organizatiile din intreaga lume se confrunta deja cu o penurie de forta de munca calificata. Un sondaj realizat de firma globala de consultanta organizationala Korn Ferry, prezice un deficit de 85 de milioane de lucratori calificati in domeniul tehnologiei la nivel global pana in 2030 – in total 8,5 trilioane de dolari din venituri potentiale pierdute. Utilizarea eficienta a instrumentelor de inteligenta artificiala poate atenua o parte din criza resurselor umane, sporind in acelasi timp capacitatile angajatilor actuali. Cu toate acestea, solutiile actuale GenAI LLM nu sunt conforme cu cerintele stricte OT, inclusiv fiabilitatea, disponibilitatea, securitatea si suveranitatea datelor.

Nokia MX Workmate abordează această provocare adaptând tehnologia GenAI LLM la mediile OT prin integrarea tuturor activatorilor la soluția de calcul la nivel local MX Industrial Edge (MXIE) compatibilă cu Nokia OT. Acesta integrează inovații precum eliminarea halucinațiilor AI în timp ce rulează LLM-uri paralele și oferă API-uri pentru a comunica cu aplicațiile care vor furniza datele OT necesare. Folosind Nokia Team Comms, lucrătorii vor putea interoga asistentul și acesta va trimite informații contextuale în timp real lucrătorilor conectați, împachetate în mesaje care sunt ușor de înțeles folosind limbajul uman natural. În plus, soluția va integra capabilități de auditare AI, asigurând respectarea strictă a standardelor OT, folosind informații în timp real și capabilități de analiză automatizate și susținute pentru a eficientiza fluxurile de lucru și pentru a evita erorile costisitoare.

Aceasta noua comunicare de la om la/de la masina, care utilizeaza procesarea limbajului natural, poate ajuta lucratorii de la etajele fabricii sa primeasca informatii in timp real despre starea, volumul si calitatea productiei si recomandari cu privire la modul de imbunatatire a acestor KPI. Avertismentele timpurii bazate pe evaluarea datelor in timp real pot servi nevoilor de intretinere preventiva pentru a evita defectiunile majore ale masinii, minimizand astfel timpul de nefunctionare. Evaluarea continua a riscurilor asigura, de asemenea, ca instructiunile de siguranta relevante sunt livrate cu promptitudine lucratorilor in caz de urgenta.

Reece Hayden, analist senior, ABI Research, a declarat: „Din 2023, piata intreprinderilor a aratat un interes continuu pentru adoptarea generativa a AI. Producatorii nu sunt diferiti; multi cauta sa investeasca in solutii care reduc costurile sau deblocheaza noi oportunitati de venituri. Cu toate acestea, cerintele stricte ale tehnologiei operationale (OT) au incetinit, pana acum, implementarile la nivelul productiei. Nokia MX Workmate este prima solutie AI de generatie conceputa pentru etajele de productie, care abordeaza in mod eficient multe dintre aceste provocari. Ofera schimb de informatii relevante din punct de vedere contextual si in timp real intre lucratorii conectati si sistemele OT complicate intr-un mod sigur si fiabil, folosind limbajul uman natural. ABI Research se asteapta ca acest lucru sa ofere economii de timp tangibile pentru angajatii care le prezinta angajatorilor oportunitati semnificative de optimizare a costurilor si de siguranta”.Stephan Litjens, vicepresedinte Enterprise Solutions la Nokia, a declarat: „AI este un element cheie al transformarii industriale. MX Workmate profita de beneficiile combinate ale platformei noastre One pentru conectivitate wireless critica pentru afaceri, cu margine de calcul on-prem conform OT pentru aplicatii I4.0 si dispozitive de lucru. Capacitatile MX Workmate Generative AI LLM vor schimba mediul OT, permitand industriilor sa-si imbunatateasca abilitatile echipelor pentru a imbunatati eficienta, a creste productivitatea si a integra complet operatiunile IT/OT. Este o oportunitate excelenta pentru intreprinderile dornice de a-si avansa strategia de digitalizare, dar se confrunta cu provocari din cauza lipsei de expertiza a fortei de munca.”

Nokia MX Workmate va fi prezentat pentru prima data pe standul Nokia 3A20 la MWC2024.