Nokia a anuntat astazi ca s-a alaturat oficial Pactului AI, un cadru voluntar de pregatire pentru conformitatea cu Actul AI al Uniunii Europene.
Actul AI este un cadru legal obligatoriu care reglementeaza utilizarea sistemelor AI in functie de nivelul de risc pe care il prezinta. Legea AI a intrat in vigoare in august 2024, iar obligatiile sale semnificative vor intra in vigoare in etape in urmatorii trei ani.
Pactul AI este o initiativa axata pe afaceri pentru a ajuta companiile sa se pregateasca pentru respectarea deplina a Legii, sa isi adapteze procesele existente de conformitate cu IA si sa-si impartaseasca ideile si experienta prin intermediul atelierelor organizate de UE.
Ingrid Viitanen, General Counsel, Nokia Strategy & Technology, a declarat: „Angajamentele Nokia AI Pact subliniaza angajamentul nostru continuu fata de implementarea responsabila, inovatoare si orientata spre afaceri a inteligentei artificiale in produsele si serviciile noastre bazate pe inteligenta artificiala. Nokia a infiintat un program cadru de guvernare AI pentru a consolida procesele noastre interne legate de IA si pentru a construi increderea cu partile interesate, inclusiv clientii, furnizorii si autoritatile. In paralel, continuam sa contribuim activ la construirea standardelor din industrie care reflecta cerintele Actului AI. Asteptam cu nerabdare sa impartasim invatarile noastre in mod colaborativ si transparent cu colegii nostri din industrie si cu Oficiul AI al UE.”
Bratul de cercetare a Nokia, Nokia Bell Labs, este lider in industrie in tehnologiile AI si aplicatiile sale pentru retelele de comunicatii si solutiile de automatizare industriala. Nokia Bell Labs pune un accent puternic pe IA responsabila si, in 2022, a definit sase principii pentru a ghida cercetarea si dezvoltarea AI in viitor, pe liniile de corectitudine, fiabilitate, confidentialitate, transparenta, durabilitate si responsabilitate. Aceste principii continua sa fie relevante, deoarece Nokia imbratiseaza accentul reinnoit al industriei de telecomunicatii pe durabilitatea mediului, responsabilitatea sociala si buna guvernare.