De ce maparea cu exactitate a proceselor interne este esentiala in adoptia AI in cadrul companiilor
3/36517
calendar_month 22 Apr 2024, 15:00


De Cristiana Deca, cofondator&CEO Decalex

Inteligenta artificiala va reprezenta, pentru companii, vectorul schimbarii si, implicit, a diferentierii in fata competitorilor, doar in masura in care acestea vor avea deschiderea necesara pentru redesenarea proceselor interne si poate chiar a modelului de business. Adoptia unei solutii de tip AI trebuie sa vina in urma unei ample analize a businessului, a regulilor si procedurilor de lucru, exact in ideea trecerii acestora pe un nivel superior de rentabilitate si eficienta. Altfel, exista riscul este ca efortul uman si material angrenat in integrarea unei astfel de solutii in companie sa fie irosit si, mai rau, egal cu zero. Ce este de facut?

Analizele la nivel global arata ca, desi top managementul este constient de necesitatea implementarii unei solutii de tip Generative AI in cadrul companiei, lucrurile se misca destul greu la nivel de guvernanta corporativa. Studiul EY Sustainable Value 2024, care a chestionat 200 de membri de board, CEO si directori executivi din 25 de sectoare de activitate din 15 tari europene, releva faptul ca, desi majoritatea companiilor raporteaza „progrese initiale” in guvernanta IA, sunt putine cele care au reusit sa faca pasi reali in acest sens. Astfel, numai putin peste o treime (33%) dintre respondenti au declarat ca dispun de un cadru de guvernanta pentru utilizarea responsabila a inteligentei artificiale, in timp ce 21% dintre respondenti au declarat ca „nu au initiat” inca aceasta activitate esentiala in ideea integrarii unei solutii de tip AI in companie. 

Si cand spunem  esentiala ne referim la faptul ca, cel putin prin prisma rapiditatii pe care o cunoaste dezvoltarea solutiilor AI (sa nu uitam ca prima aplicatie, ChatGPT, a aparut la sfarsitul anului 2022, deci in urma cu nici doi ani!), ideea adoptiei unei asemenea solutii trebuie sa devina prioritara in strategiile de business ale acestui an. Atat pentru 2024, cat mai ales pentru urmatorii ani, in care solutiile de tip AI, inteligent integrate in companii, vor face diferenta intr-o economie globala extrem de complexa si complicata, care se confrunta cu crize suprapuse, regionale si locale, plus conflicte armate care chiar ingreuneaza peisajul.

Care sunt cei pasii esentiali pe care companiile trebuie sa ii parcurga si de ce este important ca o companie sa continue sa-si dezvolte in paralel guvernanta tehnologica. Vorbim aici despre: 1. Evaluarea nevoilor si 2. Selectarea solutiilor potrivite companiei, respectiv alegerea tehnologiilor AI adecvate. 3. Implementarea si testarea solutiilor selectate, cu alte cuvinte, integrarea lor in infrastructura existenta si testarea functionalitatii. 4. Sigur, totul trebuie permanent monitorizat si imbunatatit. Chiar daca se situeaza pe locul 3, ca flux logic in adoptia unei solutii AI, integrarea in infrastructura existenta a unei companii (cu alte cuvinte, in modelul de business), este foarte posibil sa se ajunga la concluzia ca este necesara o schimbare a acestuia, intru eficientizare si crestere a profitului. Astfel ca, devine prioritara maparea milimetrica, am spune, a modelului de business si identificare cu precizie a segmentelor/proceselor din business unde implementarea solutiilor AI ar putea aduce valoare adaugata.

De ce este nevoie de maparea proceselor interne inainte de adoptarea unei solutii AI in companie? Sunt de luat in calcul cel putin cateva aspecte, astfel:



1.    Intelegerea nevoilor si a oportunitatilor: Maparea proceselor interne permite companiei sa inteleaga in profunzime modul in care sunt desfasurate operatiunile si procesele pe care lucreaza la momentul analizei, ceea ce va indica punctele slabe, ineficientele, dar mai ales oportunitatile de imbunatatire care pot fi obtinute  cu ajutorul tehnologiilor AI.

2.    Identificarea datelor relevante: Odata ce procesele interne sunt mapate, este mai usor sa identifici tipurile de date si informatii necesare pentru a alimenta solutiile AI. Aceasta etapa include identificarea surselor de date, structura si calitatea datelor disponibile si eventualele lipsuri de date care trebuie acoperite.

3.    Pregatirea pentru integrare: Maparea proceselor interne ajuta la identificarea punctelor de integrare a solutiilor AI in fluxurile de lucru existente ale companiei, ceea ce va permite planificarea si pregatirea adecvata a infrastructurii IT si a sistemelor pentru implementare.

4.    Evaluarea impactului: Prin intelegerea profunda a proceselor interne, compania poate evalua exact modul in care implementarea unei solutii AI va afecta operatiunile si rezultatele. Acest pas include evaluarea impactului asupra eficientei, costurilor, calitatii produselor si serviciilor, precum si asupra experientei clientilor.

5.    Identificarea riscurilor si a provocarilor: Un aspect esential este acela ca maparea proceselor interne permite identificarea riscurilor si a provocarilor potentiale asociate cu implementarea solutiilor AI, cum ar fi posibilele conflicte intre sistemele existente, rezistenta la schimbare din partea angajatilor sau probleme de securitate a datelor.

6.    Alinierea obiectivelor: Nu in ultimul rand, maparea proceselor interne ajuta la asigurarea alinierii strategiei AI cu obiectivele si valorile organizationale ale companiei. Compania va putea astfel sa identifice si sa prioritizeze proiectele AI care vor aduce valoare organizatiei.

Concluzii

Cercetarile recente ale companiei de consultanta McKinsey indica faptul ca aplicatiile de inteligenta artificiala generica ar putea adauga pana la 4,4 trilioane de dolari in economia globala, anual. Pare foarte posibil ca, in urmatorii trei ani, tot ceea ce nu este conectat la IA in domeniul tehnologiei, al mass-media si al telecomunicatiilor, sa fie considerat invechit sau ineficient. Astfel ca, o abordare proactiva a guvernantei va oferi, fara dubii, avantaje semnificative in ceea ce priveste cresterea valorii adaugate, la nivel global, mai ales de catre companiile care adopta solutii AI. 

Integrarea solutiilor AI in companii necesita nu doar o abordare strategica, ci si o intelegere profunda a nevoilor organizationale, dublate de o echipa bine pregatita. Combinatia intre tehnologie, oameni si procese bine pregatite ar putea fi cheia succesului in adoptia unei solutii AI in cadrul companiei. Cel putin intr-o prima etapa, prin parcurgerea acestor pasi, la care se adauga maparea cu mare atentie a proceselor interne, companiile ar putea integra eficient solutiile Generative AI pentru a obtine avantaje competitive si pentru a-si imbunatati oferta de operatiuni, servicii si produse.



Sondaj

Care e cel mai frumos stadion din Romania din cele nou construite?