Cat de periculoasa poate deveni inteligenta artificiala?
3/34974
calendar_month 14 Iun 2023, 10:40

Peste tot auzim in ultimul timp despre Inteligenta artificiala (IA) si riscurile pe care ni le asumam dezvoltand aceasta tehnologie. Oare prezinta siguranta aceasta tehnologie?

Inteligenta artificiala (IA) poate prezenta riscuri si provocari, dar evaluarea nivelului de periculozitate depinde de mai multi factori. Este important sa facem distinctia intre IA slaba si IA puternica.

IA slaba, care este utilizata in majoritatea aplicatiilor curente, este specializata intr-o anumita sarcina si nu poseda constiinta sau autoinvatare. Desi poate exista riscul ca IA slaba sa produca rezultate eronate sau sa fie utilizata in mod necorespunzator, pericolul pe care il prezinta in general este limitat.

Pe de alta parte, IA puternica sau superinteligenta reprezinta un nivel de inteligenta artificiala capabil sa depaseasca performantele umane in aproape toate domeniile intelectuale. Superinteligenta ar putea avea un impact semnificativ asupra societatii si ar putea implica riscuri mai mari.

Una dintre preocuparile majore este capacitatea superinteligentei de a-si depasi programarea initiala si de a-si dezvolta propriile obiective, ceea ce ar putea duce la consecinte neprevazute. Daca obiectivele IA nu sunt aliniate cu valorile umane sau daca nu exista suficiente masuri de siguranta si control, exista un risc potential de comportament nefavorabil sau chiar periculos.

Chiar Sam Altman, CEO-ul OpenAI, a spus la un moment dat, ca nu mai poate avea somn din cauza nelinistii legate de inteligenta artificiala, el spunand ca "poate deja a facut ceva foarte rau lansand ChatGPT" conform site-ului businessinsider.com

Alte aspecte care pot contribui la periculozitatea IA includ dependenta excesiva de tehnologie, problemele de confidentialitate si securitate, utilizarea in scopuri rauvoitoare, discriminarea sau amplificarea inechitatilor sociale existente.

Cu toate acestea, este important sa mentionam ca o evaluare precisa a periculozitatii IA este inca o problema complexa si dezbatuta activ in comunitatea stiintifica si in industrie. Cercetatorii si dezvoltatorii lucreaza pentru a identifica solutii si pentru a implementa masuri de siguranta adecvate pentru a minimiza riscurile asociate cu inteligenta artificiala.