hit.ro  »  IT  »  Inteligenta Artificiala  »  AI si Machine Learning, pentru preventia si identificarea manipularii pietei cripto

AI si Machine Learning, pentru preventia si identificarea manipularii pietei cripto

calendar_month 25 Oct 2023, 14:40


Binance  utilizeaza tehnologiile de ultima generatie AI si Machine Learning (ML), alaturi de expertiza externa, pentru a mentine un mediu de tranzactionare corect si transparent si a preveni si identifica manipularea pietei cripto.

Principalele tehnici de depistare a manipularii pietei includ:

Supravegherea algoritmica avansata, AI si ML

Acest grup de metode se bazeaza pe algoritmi avansati AI si ML pentru a monitoriza modelele de tranzactionare in timp real si a identifica semnalele de activitate suspecta. Aceste sisteme automate pot efectua analize in timp real asupra volumelor mari de date de tranzactionare, pentru a identifica tendintele care se abat de la modelele stabilite. Prin setarea de declansatoare si alerte, echipele de supraveghere a pietei pot detecta posibile activitati manipulative, cum ar fi spoofing-ul sau layering-ul. Algoritmii AI si ML pot folosi, de asemenea, datele istorice, pentru a analiza tendintele si modelele care pot indica tranzactionari manipulative si a oferi o baza de referinta pentru monitorizarea ulterioara. Aceste tehnologii s-au dovedit a fi extrem de utile in detectarea manipularii pietei, prin utilizarea volumelor mari de date pentru a recunoaste modelele indicative ale potentialului abuz de piata.

Analiza big data

Valorificarea big data permite brokerilor si burselor sa identifice potentiala manipulare a pietei. Cu seturi mari de date istorice in timp real, comportamentul de tranzactionare care poate indica scheme malitioase poate fi detectat. Utilizarea seturilor de date mari poate ajuta la distingerea modelelor de tranzactionare legitime de cele manipulative. Aceste informatii pot fi, apoi, introduse in algoritmii mentionati mai sus, care declanseaza sisteme de alertare.

Monitorizarea pe multiple platforme si piete

Aceasta metoda implica monitorizarea tranzactionarii pe mai multe burse sau platforme. Activitatea manipulativa ar putea fi coordonata pe mai multe burse, prin urmare, monitorizarea tranzactionarii pe multiple piete ofera informatii valoroase necesare pentru detectarea la timp a tranzactionarii suspicioase.

Colaborarea autoritatile de reglementare si alti actori din piata

Colaborarea este esentiala pentru detectarea si prevenirea manipularii pietei. Schimbul de bune practici intre burse si brokeri permite o detectare mai rapida a modelelor de tranzactionare manipulative, in timp ce autoritatile de reglementare pot oferi, de asemenea, instrumente si informatii suplimentare utile in detectarea activitatii manipulative.

Strategiile comune de manipulare a pietei includ:

Scheme de tip pump-and-dump

Acestea implica un grup coordonat de manipulatori care lucreaza impreuna pentru a cumpara cantitati mari dintr-o anumita criptomoneda, determinand cresterea dramatica a pretului acesteia. Cresterea brusca a pretului ii atrage adesea pe alti investitori sa achizitioneze activul, ceea ce ii creste si mai mult valoarea. Odata ce pretul atinge o tinta predeterminata, grupul coordonat isi vinde rapid detinerile, determinand prabusirea pretului artificial umflat si lasandu-i pe investitorii neavizati cu pierderi semnificative.

Spoofing/layering

Spoofing-ul este o tactica de manipulare in care un trader plaseaza o oferta sau o cerere mare pe piata, creand iluzia unei cereri sau oferte mari. Aceasta oferta sau cerere este adesea plasata fara intentia de a fi executata, creand o impresie falsa a pretului activului. Odata ce alti participanti la piata au mutat pretul in directia dorita, manipulatorul isi anuleaza oferta sau cererea si profita de miscarea de pret indusa artificial.Wash trading

In acest caz, manipulatorii cumpara si vand simultan acelasi activ, generand un volum de tranzactionare artificial. Aceasta creeaza o iluzie a lichiditatii si a interesului ridicat pentru activ, atragand adesea alti investitori. Wash trading-ul nu este numai ilegal, ci si inselator, deoarece distorsioneaza pretul si prezinta incorect popularitatea unui token.

sursa foto: pixabay.com

 

Sondaj

Ce jocuri vor avea cel mai mare succes anul acesta?