AI: Noul arsenal al criminalilor cibernetici si amenintarile pentru businessuri
3/38078
calendar_month 08 Ian 2025, 11:30


Inteligenta artificiala transforma industriile din intreaga lume. Desi creeaza premisele pentru mai multa inovatie si eficienta, ofera si noi oportunitati infractorilor cibernetici. De la automatizarea atacurilor la neutralizarea sistemelor foarte sigure, AI este, fara indoiala, o arma puternica pentru hackeri, reprezentand o crestere fara precedent a amenintarilor pentru companiile mari.

Un studiu recent Kaspersky, realizat in randul profesionistilor InfoSec din companiile mijlocii si mari din intreaga lume, a aratat ca 46% dintre respondenti cred ca majoritatea atacurilor cibernetice suferite de organizatiile lor in ultimele 12 luni au folosit tehnologii AI intr-un fel sau altul.

AI da putere infractorilor cibernetici sa-si atace tintele cu o mai mare viteza si precizie. Una dintre cele mai semnificative transformari este modul in care AI a revolutionat campaniile automate de phishing si inginerie sociala. Folosind instrumente de inteligenta artificiala, hackerii pot acum sa analizeze in profunzime datele angajatilor, depistandu-le pozitiile in companie, analizand comportamentele lor in comunicare si identificand activitatea lor in cadrul retelelor sociale pentru a crea tactici de inginerie sociala extrem de personalizate si credibile.

In mod alarmant, AI este, de asemenea, folosita de infractorii cibernetici pentru a produce continut audio si video de tip deepfake, reproducand vocile si chipurile directorilor executivi sau ale altor directori pentru a-i folosi in escrocherii frauduloase. In plus, AI ajuta atacatorii sa evite mecanismele traditionale de securitate. Folosind algoritmi de invatare automata, un atacator poate testa toate variantele posibile ale atacului in timp real, ceea ce ii ofera o modalitate mai eficienta de a evita software-ul de securitate cibernetica si firewall-urile.

Aparitia atacurilor sustinute de AI inseamna ca businessurile de toate tipurile si dimensiunile sunt acum expuse unui risc crescut. Anterior, unele companii nu erau percepute ca tinte potentiale, dar acum AI da putere atacatorilor sa-si extinda operatiunile. Infractorii cibernetici pot ataca mii de companii simultan, cu un efort minim. Atacurile pot fi acum desfasurate mai eficient, ascunzand in acelasi timp urmele care duc la sursa actului rau intentionat.

Daunele asociate cu atacurile conduse de AI, atat financiare, cat si reputationale, pot fi majore pentru companii. In plus, pot duce la amenzi si costuri legale, precum si prejudicii pe termen lung aduse la nivelul increderii clientilor - un domeniu deosebit de sensibil pentru sectoare precum finantele, asistenta medicala si serviciile juridice, care se bazeaza foarte mult pe increderea si confidentialitatea consumatorilor.

Pentru a contracara amenintarea tot mai mare a infractiunilor cibernetice bazate pe inteligenta artificiala, companiile trebuie sa se concentreze pe construirea unui cadru cuprinzator de securitate cibernetica, in loc sa se bazeze numai pe solutii AI. Desi instrumentele AI joaca un rol critic in monitorizarea in timp real si detectarea amenintarilor, ele nu sunt suficiente. Securitatea cibernetica eficienta necesita o abordare pe mai multe straturi, care sa includa instrumente avansate de securitate, instruire regulata a angajatilor si planificare proactiva a raspunsului la incident. Numai combinand tehnologia, educatia si pregatirea companiilor, acestea pot construi rezilienta necesara pentru a face fata provocarilor generate de amenintarile din ce in ce mai sofisticate, bazate pe inteligenta artificiala.





Sondaj

Care e cel mai frumos stadion din Romania din cele nou construite?