UE investeste 216 de milioane EURO pentru a promova cercetarea si inovarea in domeniul semiconductorilor
calendar_month 08 Feb 2024, 13:20


Chips JU (Chips Joint Undertaking) a anuntat astazi lansarea unor cereri de propuneri in valoare de 216 de milioane EUR pentru a sprijini initiativele de cercetare si inovare in domeniul semiconductorilor, al microelectronicii si al fotonicii.

Acest anunt vine in urma unei prime runde de apeluri pentru linii-pilot inovatoare, anuntata in noiembrie 2023, care a asigurat finantare din partea UE in valoare de 1.67 miliarde EUR.

Aceasta noua serie de cereri de propuneri va sprijini in continuare industria europeana a semiconductorilor prin consolidarea colaborarii, a competitivitatii industriale si a transferului de cunostinte de la laboratoare la fabrici.

Consortiile pot prezenta propuneri pe teme care abordeaza o gama larga de provocari definite in Agenda strategica de cercetare si inovare – de la tranzistori in cipurile de siliciu la IA integrata, conectivitate sau coordonarea si controlul sistemelor complexe pentru a imbunatati performanta si siguranta.

In plus, proiectele finantate in cadrul acestor noi cereri de propuneri vor contribui la dezvoltarea de hardware cu sursa deschisa pentru industria autovehiculelor, vor sprijini tranzitia catre vehicule bazate pe software si vor promova procese de productie ecologice.

Un apel comun specific cu Republica Coreea va promova integrarea eterogena si tehnologiile de calcul neuromorfe (asemanatoare creierelor).

Aceste cereri se adreseaza consortiilor formate din actori industriali din UE activi in aceste domenii din toate statele membre.

Se preconizeaza ca acestea vor fi insotite de o finantare proportionala din partea statelor care participa la intreprinderea comuna pentru cipuri si de investitii din sectorul privat.

Solicitantii isi pot depune cererile de finantare pe portalul pentru oportunitati de finantare si ofertare pana la 14 mai 2024 (primul termen-limita).

Mai multe informatii cu privire la aceste cereri de propuneri si la procedura de depunere a candidaturilor sunt disponibile pe site-ul chips-ju.europa.eu.