Tips & tricks ca sa alegi corect urmatorul tau display
calendar_month 16 Nov 2022, 13:23
Majoritatea monitoarelor moderne de PC sunt mai mult decat bune. Luminozitatea are valori optime, contrastul si acuratetea culorilor este foarte buna, iar bugetul necesar, inclusiv pentru cele de top, convenabil. Inainte de a cumpara efectiv un monitor, stabileste exact la ce va fi folosit sau care este scopul principal, pentru ca, in functie de aceste aspecte, caracteristicile display-ului pot varia.
LED, LCD sau OLED
Un monitor LED foloseste aceeasi tehnologie ca si cel LCD, respectiv cristale lichide, iar diferenta vine din modul de iluminare. LCD-ul foloseste o lampa fluorescenta (Cold Cathode Fluorescent Lamp), iar LED-ul utilizeaza diode care emit lumina, plasate in spatele ecranului (back-lit) sau pe limita exterioara a ecranului (edge-lit). Cele din urma sunt mai subtiri si mai eficiente energetic, dar cu dezavantajul de a avea un contrast mai scazut fata de monitoarele cu tehnologia back-lit.
Monitoarele LED ofera un contrast mai bun si un nivel uniform de culori pe toata suprafata. Tonurile de negru sunt si ele mai intense, desi nu ajung la calitatea celor din varianta OLED. Modelele LED pot avea deseori culori excesiv de predominante, greu de reglat, situatie inexistenta in cazul LCD-urilor sau celor OLED, unde acuratetea cromatica poate fi fin adaptata. In ceea ce priveste redarea miscarii LED-ul reuseste sa faca asta mai bine, pentru ca poate genera umbre si contraste cu mult mai multe detalii. Aceste aspecte de finete le fac o alegere mai indicata daca esti in cautarea de monitoare gaming.
Tehnologia OLED este radical diferita de cea LCD. OLED ofera control la nivel de fiecare pixel si astfel display-ul poate afisa cel mai profund negru si cea mai realista si intensa paleta de culori. Dioda emitatoare de lumina organica (OLED) are cea mai buna claritate a miscarii, iar unghiurile de vizualizare sunt, de asemenea, grozave, cu un consum de energie redus. Sunt compatibile cu ecranele mari, fara reducerea beneficiilor. Deoarece materialele din care sunt facute OLED-urile sunt flexibile, display-u poate fi curbat.
Totusi, varianta OLED nu este la fel de luminoasa comparativ cu tehnologiile concurente si are dezavantajul de a suferi o amprentare continua a ecranului cu imaginii (siglele programelor de exemplu).
Unghiuri de vizualizare si dimensiuni
Monitoarele LED au imbunatatiri fata de LCD in ceea ce privieste unghiul de la care se poate viziona o imagine, fara aparitia distorsiunilor sau altor efecte vizuale nedorite. Este insa important de luat in calcul ca aceste diferente nu sunt doar rezultatul tehnologiei folosite, ci in cea mai mare masura, un efect al materialelor utilizate, astfel ca va fi necesar de analizat cu atentie marca, producatorul si performantele efective.
In ceea ce priveste diagonala, cele mai multe ecrane ofera 24, 27 sau 32 de inch. Deseori, se pleaca de la ideea ca mai mare este mai bine, desi nu este mereu asa. Important este ca display-ul sa se incadreze corect in campul vizual al utilizatorului, iar uneori conteaza mai mult pozitia acestuia decat diagonala monitorului. Practic, asta inseamna ca tot afisajul sa fie vizibil fara efortul ochilor sau miscarea capului, astfel ca, foarte mare nu este mereu cea mai inspirata solutie. Exista si varianta monitoarelor curbate, ideale pentru gaming, dar nu numai.
Rezolutia monitorului
Majoritatea monitoarelor cu buget mediu au o rezolutie de 1080 pixeli, ceea ce este in regula pentru cele de 24 inch, dar inadcvata pentru cele mai mari.
Modelele de 27 si 32 de inchi sunt mai bune la rezolutia de 1440 pixeli, care este si una excelenta pentru jocuri.
Varianta 4K (3840x2160 pixeli) este optima pentru monitoare mari si este un upgrade grozav pentru monitoarele de 27 si 32 de inch. Claritatea adaugata este vizibila, mai ales daca se foloseste o dimensiune mai mica a fontului pe monitor, iar jocurile si filmele arata perfect cu 4K.
Pretul este ultimul aspect si tine de bugetul personal. Este bine de stiut ca tendinta generala in ceea ce priveste pretul este una descendenta, in cel mai rau caz stationara, ca urmare a dificultatilor avute de producatori in procurarea componentelor. Totodata, potentialii cumparatori trebuie sa stie ca diferentele de performanta nu vin neaparat din tehnologia folosita, ci mai ales din dimensiunea diagonalei si rezolutie.
Sursa foto: Shutterstock.com
Noutati