SSD-urile devin o alternativa din ce in ce mai accesibila pentru utilizatorii de PC-uri

calendar_month 07 Iul 2014, 11:30
Unitatile de stocare de tip SSD (Solid State Drive), sunt alternativa mult mai rapida si mai fiabila la hard disk-urile clasice. Simplificat, SSD-ul poate fi comparat cu un stick de memorie USB, dar unul mult mai sofisticat si mai performant deoarece functioneaza dupa aproximativ acelasi principiu. Informatia nu este stocata pe microcipuri, spre deosebire de unitatile HDD care au un bras mecanic, dotat cu un cap de scriere si citire care gestioneaza si reda informatia.
Oricine a incercat vreodata un calculator dotat cu o unitate de stocare SSD a observat inca din prima clipa viteza semnificativ mai mare a sistemului, de la pornire si incarcarea sistemului de operare, pana la gestionarea aplicatiilor instalate. Plusul de viteza este un beneficiu important, mai ales pentru sistemele care sunt utilizate in scop profesional. Utilizatorul va putea sa faca mai rapid task-urile zilnice, timpii de lucru ai sistemului fiind mult mai redusi. De asemenea, faciliteaza o gestionare mai eficienta a mai multor task-uri simultan. Datorita sistemului de stocare de care beneficiaza unitatile SSD, datele pot fi gasite mult mai usor decât in cazul alternativelor clasice, HDD, care trebuie sa caute pe tot hard disk-ul pana la localizarea informatiei dorite.

Principalul motiv pentru care orice utilizator ar opta pentru SSD este viteza, completata de fiabilitate si alte functii de performanta pe care acest tip de unitate le indeplineste. Chiar daca SSD-urile ofera doar argumente favorabile, utilizarii, pretul lor a fost un contraargument important pentru ca majoritatea utilizatorilor sa opteze pentru alternativele clasice. Pretul acestor unitati de stocare performante poate fi, din perspectiva costului unitar pe un GB de pana de 10 ori mai mare decat pretul unui HDD.
Vestea buna este ca pretul SSD-urilor este in scadere, iar aceasta tendinta se continua de peste un an, asa ca, in curand, aceste unitati de stocare vor fi accesibile utilizarii de masa. Inca pretul lor este net superior celui al HDD-urilor ceea ce le reflecta superioritatea din punctul de vedere al performanyelor. SSD-urile de pana la 256 GB au devenit accesibile. Capacitatea de stocare este totusi redusa, asa ca este recomandata si instalarea unei unitati suplimentare HDD externa sau interna. Astfel, pretul pentru un SSD de laptop porneste de la 340 de lei, in timp ce un HDD cu o capacitate de stocare de 1 TB are un pret similar.
"Exista o cerere din ce in ce mai accentuata pentru unitatile de stocare SSD, tendinta care a inceput sa se manifeste activ de la inceputul acestui an. SSD-urile pentru laptop sunt achizitionate în general de cliensii business pentru care viteza este esentiala. Chiar daca spatiul de stocare nu este foarte generos, acestia apeleaza fie la solutiile cloud, fie la un hard disk extern." concluzioneaza Bogdan Voinea, Director de marketing la Laptop-Direct.ro, magazin online specializat in componente pentru laptopuri. In ultimii doi ani Laptop-Direct.ro a inregistrat o crestere importanta datorita identificarii unei nise cu potential in piata produselor IT, nisa componentelor pentru laptop.
Noutati




