Sfaturi de siguranta pentru bateria laptopului
8/8580
calendar_month 27 Apr 2023, 16:00
Depozitarea și utilizarea în condiții de siguranță a bateriilor de laptop este importantă atât pentru oameni, cât și pentru mediu. Respectarea bunelor practici de utilizare poate contribui la prelungirea duratei de viață a bateriilor și la prevenirea accidentelor.

Cu ce fel de baterii funcționează laptopurile?

Laptopurile moderne funcționează în principal cu două tipuri de baterii - litiu-ion (Li-Ion) și litiu-polimer (LiPo).
Diferența dintre ele constă în forma bateriei și în starea substanței chimice. Bateriile litiu-ion (Li-Ion) sunt cilindrice, iar substanța este sub formă de lichid. Bateriile litiu-polimer (LiPo) sunt subțiri și plate, iar substanța este sub formă de gel.
În ceea ce privește încărcarea și siguranța, se aplică principii similare pentru ambele tipuri de baterii.

Funcționare pe baterii

Pentru a prelungi durata de viață a bateriei laptopului, este important să respectați câteva reguli de bază:

Nu lăsați să se dilueze până la 0%.

Lăsarea bateriei neîncărcate sau subîncărcate poate cauza uzură și pierderea capacității. Dacă nu o folosiți pentru mai mult timp și o lăsați fără încărcare, riscați să nu o mai puteți încărca din nou, deoarece tensiunea scade la niveluri foarte scăzute. Chiar dacă reușiți să o reîncărcați după o perioadă îndelungată fără încărcare, bateria și-a deteriorat adesea performanța, deoarece capacitatea maximă a scăzut în raport cu nivelul maxim de capacitate proiectat.
Dacă nu vă puteți încărca laptopul și bateria este aproape descărcată, alegeți Shut down (Închidere) în loc de Sleep (Adormire) pentru a nu risca să rămâneți fără baterie. În acest fel, nu există riscul ca aceasta să se golească complet.

Evitați temperaturile ridicate

Bineînțeles, laptopurile sunt concepute pentru a ne servi și, dacă trebuie să scrieți câteva e-mailuri în timp ce stați sub o umbrelă pe plajă, faceți acest lucru. Rețineți, totuși, că expunerea regulată a bateriilor de laptop la temperaturi ridicate poate scurta considerabil durata de viață a acestora.

Stocarea bateriilor

Dacă achiziționați o nouă baterie de laptop, trebuie să o înlocuiți imediat pe cea veche. Nu este o idee bună să lăsați o baterie, chiar și una nouă, să stea "ca rezervă", deoarece celulele se uzează, iar tensiunea (V) și capacitatea scad.
Bineînțeles, presupunem că există momente în care trebuie să vă lăsați laptopul nefolosit pentru o perioadă lungă de timp. Dacă acesta este cazul, asigurați-vă că aveți grijă de baterie, astfel încât să dureze cât mai mult timp posibil.Păstrați bateria într-un loc uscat, la temperatura camerei și departe de lumina directă a soarelui.

Expunerea bateriei la temperaturi ridicate este o condiție prealabilă pentru deteriorarea mai rapidă a acesteia. În plus, temperaturile ridicate pot duce la umflături, ceea ce este mai frecvent în cazul bateriilor litiu-polimer (LiPo).

Nu-l lăsați cu o încărcătură prea mică sau prea mare

Lăsați bateria la aproximativ 70% dacă intenționați să nu o utilizați pentru o perioadă de timp (1-3 luni).

Reciclarea bateriilor

Reciclarea bateriilor este importantă deoarece astfel se evită posibilitatea ca substanțele chimice conținute în ele să ajungă în mediul înconjurător.
În procesul de reciclare, materiile prime reutilizabile sunt separate și reutilizate, în timp ce restul sunt tratate în conformitate cu reglementările relevante privind deșeurile.

Din acest motiv, bateriile nefolositoare trebuie predate în locurile desemnate. Le puteți lăsa pentru reciclare la toate punctele de vânzare unde sunt disponibile dispozitive electronice.