Securizarea laptopului de serviciu, o actiune neglijata de utilizatori

calendar_month 11 Iul 2014, 11:00
Calatoriile in interes de serviciu cu laptopul pot pune in pericol informatii confidentiale despre contracte si comunicari business intre companii. Un laptop pierdut ofera imediat accesul la e-mail-uri si fisiere folosite de utilizator, ceea ce pericliteaza confidentialitatea informatiilor. Utilizatorul sau departamentul de IT al firmei trebuie sa ia macar niste masuri de siguranta elementare pentru a minimiza daunele in cazul unui astfel de eveniment.
Rata de pierdere a laptopurilor este in crestere. Anual un numar foarte mare de astfel de dispozitive sunt pierdute sau furate iar, de cele mai multe ori, acestea sunt utilizate in interes de serviciu. Spre exemplu, institutul de cercetare Ponemon a facut un studiu care a cuprins 275 de companii europene. In urma studiului au reiesit niste date surprinzatoare. Intr-un singur an, companiile pierdusera 72.000 de laptopuri.
Daca ne referim strict la pierderea dispozitivului, impactul financiar asupra companiei nu este dat doar de costul fizic al laptopului. Conform unui studiu facut de Intel, studiu in care au fost incluse o serie de criterii, cum ar fi productivitatea pierduta odata cu dispozitivul, compromiterea unor date confidentiale, precum si alte cheltuieli generate in functie de utilizarea laptopului, costul generat de pierderea laptopului si suportat de catre o companiei poate ajunge si la 35.000 de euro pentru un sigur dispozitiv.
Cele mai bune masuri de securitate pe care o companie le poate lua in vederea minimizarii impactului pierderii sau furtului unui laptop stau, in primul rand, in instruirea angajatilor cu privire la utilizarea specifica a laptopului in interes de serviciu. Odata ce utilizatorul a constientizat importanta utilizarii in conditii de siguranta a laptopului de serviciu, acesta va utiliza facilitatile hardware si software pe care companie i le pune la dispozitie pentru securizarea datelor cu care lucreaza.
De asemenea, pentru prevenirea sau minimizarea impactului negativ pe care pierderea unui laptop il poate avea asupra companiei este important ca, in primul rand companiile sa-si stabileasca politici foarte clare in ceea ce priveste pastrarea datelor. Recomandat este ca datele importante sa fie transportate fizic pe laptop, ci sa fie pastrate pe serverul companiei. Ar fi o masura minima de siguranta a datelor.
Ca masuri suplimentare, exista o serie de solutii care permit localizarea laptopului in cazul in care acesta este furat sau pierdut. Localizarea rapida favorizeaza recuperarea dispozitivului inainte ca datele care se regasesc stocate sa fie compromise.
"Clientii nostri din segmentul business devin din ce in ce mai preocupati de masurile de securitate care sa le protejeze datele confidentiale. Desi, magazinul nostru este specializat exclusiv pe componente pentru laptop, specialistii companiei beneficiaza de experienta vasta in IT si sunt dispusi oricand sa ofere un sfat informal clientilor. Este un element de plus valoare pe care incercam sa-l oferim la fiecare vanzare", spune Bogdan Voinea, Director de Marketing Laptop-Direct.ro, magazin online specializat pe nisa de componente pentru laptop.
Asigurarea securitatii informatice pe laptopuri este o provocare importanta pentru companii care trebuie sa combine educarea angajatilor cu implementarea solutiilor tehnologice de management si protectie a datelor.
Noutati




