hit.ro  »  IT  »  Hardware  »  Se sarbatoresc 85 de ani de la prima transmisie televizata

Se sarbatoresc 85 de ani de la prima transmisie televizata

calendar_month 27 Ian 2011, 17:00
LCD-ul sau plasma au si ele un stra sta-bunic si nu e televizorul Diamant pe care unii dintre bunicii nostri inca il mai au. Pentru a descoperi originile “device-urilor” de azi va trebui sa ne intoarcem cu mult in timp, cu aproximativ 85 de ani.
Omenirea a luat pentru prima data contact cu transmisia televizata in 1926, la Londra, iar cand spunem transmisie televizata ne referim la o silueta incetosata, la 5 cadre pe secunda si la o rezolutie de…30. Ca sa va faceti o ideea despre calitatea imaginii, ganditi-va ca in prezent televizoarele pornesc de la o rezutie de 1080 de pixeli.
Omul care a stat in spatele acestei descoperiri a fost inventatorul de origine scotiana John Logie Baird. Baird a reusit sa transmita primul semnal TV prin intermediul unui dispozitiv numit disc Nipkov – un disc rotativ, cu o serie de gauri, fiecare cu acelasi diametru, care permiteau transformarea in imagini a impulsurilor electrice.
Marea vedeta care a aparut pentru prima data la televizor a fost “Stooky Bill”, o papusa manuita de o persoana care putea rosti cuvintele fara a-si misca buzele si fara a deschide gura, dand impresia ca vorbeste din abdomen.
Dar de aici nu a mai fost mult pana la aparitia pe ecran a primului om. Pe 26 ianuarie 1926, oamenii de stiinta si jurnalistii s-au adunat la Institutul Roial din Londra, unde au primit o demonstratie publica a dispozitivului in actiune. Iar atunci imaginea a fost produsa la 13 cadre pe secunda!
Baird nu s-a oprit aici, A continuat inovatia cu transmisiuni color, dimensiuni si rezolutii mai mari, tot el fiind cel care a realizat prima transmisie televizata transatlantica (Londra-New York).
Asadar, data viitoare cand veti privi la televizor, amintiti-va si de aceasta poveste si bucurati-va ca traiti in secolul XXI!
Sursa: Gizmodo 

Sondaj

Ce placa video aveti?