SATA sau NVMe? Alegerea este evidenta
7/7679
calendar_month 18 Aug 2021, 14:37

2020 a fost primul an în care vânzarea discurilor SSD a depășit HDD cu un raport de 333 milioane la 260 milioane. Piața a așteptat peste 15 ani acest moment, când în 2004 a debutat primul SSD SATA alfimei Adtron. Nouă ani mai târziu, în 2013, Samsung a prezentat primul disc NVMe Samsung XS1715, care anunța o nouă eră în domeniul soluțiilor de stocare a datelor. O eră care tocmai își trăiește epoca de aur.


- Scăderile recente ale prețurilor au contribuit la o creștere uriașă a interesului pentru discuri NVMe. Datele noastre arată că, în 2020, vânzarea SSD NVMe a reprezentat aproximativ 30 la sută din valoarea tuturor discurilor vândute în Polonia, iar acest număr a crescut cu 24 la sută în cursul anului. Anul 2020 este, de asemenea, o premieră primelor unități NVMe pentru consumatori, pentru interfața PCI-Express 4.0. Datorită introducerii modelului Samsung 980 PRO, am stabilit noi standarde în domeniul vitezei de salvare și citire a datelor - a declarat Maciej Bartłomiej Kamiński, Director de Dezvoltare a Afacerilor Memory la Samsung Electronics pentru Polonia și regiunea CEE.


Factorul cheie pentru care discurile SSD în tehnologia NVMe câștigă atât de repede popularitate este prețul atractiv și un avantaj clar în viteza de citire și scriere. De exemplu, modelul NVMe Samsung 980 de o capacitate de 512 GB al cărui prețul sugerat variază în limită a 299 PLN, salvează fișiere cu viteza de 2600 MB/s și citește cu viteza de 3100 MB/s. Întrucât, viteza modelului 870 EVO 500 GB în tehnologia SSD SATA este de 530 MB/s și respectiv 560 MB/s, iar prețul său în jur este cca de 295 PLN. Exemplul de mai sus arată clar că, practic, la același preț, putem avea un produs care este aproximativ de 5 ori mai rapid. Datorită faptului că discurile NVMe sunt cu noi de scurt timp, nu toate dispozitivele sunt echipate cu magistrala PCI Express care le poate deservi. Dar, dacă echipamentul nostru este pregătit tehnologic pentru o astfel de soluție, merită să aveți NVMe.


Singura excepție poate fi atunci când aveți nevoie de un disc pentru a stoca mai multe date. În acest caz, diferența de preț între discuri SATA mari și NVMe poate fi semnificativă. Dar acest lucru se aplică doar modelului bugetar 870 QVO, al cărui preț sugerat pentru versiunea cu o capacitate de 2 TB este de aproximativ PLN 800. Dar atunci când ne uităm la disc în tehnologie SATA cu un parametru TBW mai mare și o garanție mai lungă, care este modelul 870 EVO 2TB, diferența de preț între echivalentul său în tehnologia NVMe (vorbim despre modelul 970 EVO Plus), practic nu există, deoarece prețul sugerat pentru ambele modele oscilează în jur de 1.300 PLN.


SATA vs NVMe - avantaje și dezavantaje


Avantajele discurilor SATA:
• Formatul SATA are o lungă istorie în ceea ce privește deservirea diferitelor dispozitive și formate, făcându-l compatibil cu multe dispozitive de la începutul anilor 2000 până în prezent.
• SATA este preferat pentru aplicațiile în care costul redus cu capacitate mai mare este o prioritate principală - pentru arhivarea datelor, stocarea fișierelor rar folosite și copierea de rezervă - iar viteza de transfer este o problemă secundară sau terțiară.


Dezavantaje ale discurilor SATA:
• Este cel mai lent protocol de transfer al memoriei de masă, destinat pentru dispozitive de generație mai veche.
• Unele dispozitive M.2 în continuare folosesc conectori SATA și seturi de comenzi, iar performanța lor este semnificativ mai lentă decât cea a dispozitivelor M.2 NVMe. Formatul de asemenea, poate provoca confuzie la selectarea dispozitivului corespunzător.
• Rata maximă de transfer rezultată din protocolul SATA III este de 6 Gbit/s, ceea ce îl face inadecvat pentru aplicații în care transferul rapid și latență scăzută sunt importante.


Avantajele discurilor NVMe
• Transferul de date de pe mediul de stocare la procesorul gazdă durează mai puțin timp, ceea ce face ca protocolul NVMe să fie o alegere mai bună pentru lucrul cu prelucrarea intensivă a unor cantități mari de date.
• Protocolul NVMe are o latență mult mai mică, ceea ce permite transferuri continue mai bune și transferuri de date mai coerente.
• Discul în format M.2 NVMe se caracterizeaze cu dimensiuni reduse, încât acesta poate fi utilizat la dispozitive mici și ușoare.
• Preț comparabil cu soluțiile bazate pe SATA (cu puține excepții)


Dezavantaje discurilor NVMe
• Discurile NVMe nu sunt cea mai rentabilă alegere pentru stocare unei cantități foarte mari de date (de exemplu, în centrele de date).
• Discurile NVMe nu sunt potrivite pentru dispozitivele vechi și nu există prea mult suport pentru generațiile mai vechi de NVMe. prin urmare, o actualizare a sistemului de stocare în masă poate fi foarte puțin probabilă.