hit.ro  »  IT  »  Hardware  »  Qualcomm se face frate cu Samsung ca sa treaca puntea - posibil parteneriat pentru Snapdragon 820

Qualcomm se face frate cu Samsung ca sa treaca puntea - posibil parteneriat pentru Snapdragon 820

calendar_month 21 Apr 2015, 13:30
Qualcomm a trecut printr-o perioada destul de dificila dupa lansarea produsului sau de top, Snapdragon 810, chipset la care Samsung a renuntat invocand probleme tehnice - mai exact supraincalzirea procesorului. Pentru Qualcomm, decizia gigantului sud-coreean a fost o lovitura de imagine extrem de puternica si posibil nemeritata, in conditiile in care nu se stie inca foarte clar daca Snapdragon 810 are sau nu problemele invocate de catre Samsung. Dar vestile proste, reale sau nu, circula repede. Iar asta impune Qualcomm adoptarea unor schimbari rapide in strategia de productie, mai ales in situatia in care compania a fost nevoita sa isi modifice in scadere estimarile de venituri in urma acestui "mic" scandal. Si ce faci ca sa treci puntea? Te faci frate cu dracu si se pare ca celor de la Samsung le-au crescut coarne.
Analisti din cadrul companiei de analiza de piata Tirias Research afirma ca managementul Qualcomm ar putea apela la o colaborare cu Samsung pentru producerea urmatorului chipset mobil de top, Snapdragon 820, pe care s-ar putea sa il regasim in smartphone-urile varf de gama ale numelor mari din industrie chiar mai devreme decat anticipam. Potrivit surselor citate de Re/code, Qualcomm Snapdragon 820 va fi implementat in terminalele mobile ce vor fi lansate pe piata la inceputul anului viitor.
Motivul colaborarii este simplu si argumentat. Samsung dispune de posbilitatea de a produse procesoare pe 14nm, proces de fabricatie avansat, ce ofera performante mai bune si consum de energie semnificativ mai redus decat chipseturile bazate pe procesul de fabricatie pe 20nm (vezi Snapdragon 810). Din pacate pentru Qualcomm, Samsung este printre putinele optiuni (daca nu singura certa in acest moment) ce garanteaza trecerea la procesul de fabricatie pe 14nm. In plus, Qualcomm a mai avut o problema cu Snapdragon 810 (realizat in fabricile TSMC) - imposibilitatea de a acoperi necesarul de unitati Snapdragon 810, din cauza capacitatii mici de productie TSMC. Ori, Samsung a investit enorm in ultimii ani tocmai in acest segment, fiind, din nou, unul dintre putinele branduri ce pot asigura o capacitate de productie optima. Nu in ultimul rand, dupa cum spuneam, pierderea Samsung ca principal client pentru chipseturile Snapdragon de top nu poate fi trecuta cu vederea. Pentru Qualcomm, reintrarea cu Snapdragon 820 pe varfurile de gama viitoare la Samsung, respectiv Galaxy S7 (si derivatele - Edge, de exemplu) ar fi un compromis din care toata lumea ar avea de castigat.

Va reamintim ca primele informatii legate de Snapdragon 820 si, in acelasi timp, primele referiri la o legatura a Qualcomm cu Samsung apareau inca din ianuarie anul acesta. Scriam atunci ca chipsetul Qualcomm Snapdragon 820 va oferi un procesor pe 64 de biti octa-core (nuclee TS2), va include solutie grafica Adreno 530 si suport pentru memorii RAM LPDDR4. De asemenea, datele disponibile atunci indicau ca Snapdragon 820 va oferi suport pentru LTE Advanced Cat 10 si ca ar beneficia de proces de fabricatie pe 14nm, FinFet (tehnologie proprietara Samsung). Tot in ianuarie va atrageam atentia ca intre Qualcomm Snapdragon 820 si viitorul chipset Apple A9 ar putea exista cateva asemanari (daca informatiile publicate se vor confirma oficial). Astfel, ca si Snapdragon 820, si Apple A9 (produs de Samsung) va oferi suport pentru memorii RAM LPDDR4, iar procesul de fabricatie va fi tot pe 14nm.


 

Sondaj

Care credeti ca este cel mai asteptat film din 2023?