Iti asamblezi propriul PC? Iata ce sa ai in vedere cand alegi placa de baza!
7/7611
calendar_month 21 Mai 2021, 19:25
Placa de bază este, după cum arată și numele, una dintre piesele esențiale ale unui PC. Aceasta trebuie să se potrivească cu celelalte componente pe care intenționezi să le incluzi în computerul asamblat de tine.

Dacă vrei să ai un PC personalizat, trebuie să ai în vedere anumite aspecte, atunci când alegi fiecare componentă a acestuia. Pentru că placa de bază este centrală pentru funcționarea unui computer, aceasta trebuie aleasă cu grijă pentru fiecare caracteristică. Astfel, te asiguri că iei cea mai bună decizie, pentru a folosi computerul la capacitate maximă.

Iată ce să ai în vedere când alegi o placă de bază pentru PC-ul asamblat de tine!

Dimensiunea

Plăcile de bază au diferite dimensiuni, ceea ce înseamnă că ai libertate în alegerile tale. Dacă vrei să integrezi toate componentele într-o carcasă de dimensiuni reduse și dacă dispui de puțin spațiu pentru PC, varietatea te avantajează.

Dimensiunea influențează nu doar mărimea carcasei, ci și capacitatea de susținere pentru alte componente a plăcii de bază. Cu cât este mai mare, cu atât are o eficiență mai bună în acest sens și poate susține piese mai bune și mai sofisticate.

Trebuie să ai grijă și ca placa de bază să fie adecvată pentru carcasă, pentru că nu orice modele merg împreună.

Susținere pentru placa de bază

Capacitatea plăcii video este de esențială pentru funcționarea PC-ului și pentru capacitatea de a îndeplini toate sarcinile zilnice. Unele procesoare au placă video integrată, folositoare doar pentru sarcini de bază, nu pentru jocuri sau alte activități mai complexe.

Pentru ca placa de bază să se potrivească cu cea video, verifică compatibilitatea înainte de achiziționare.

Tipul de RAM

Memoria RAM din ziua de azi se conectează la placa de bază prin mai multe slot-uri pe aceasta.

Numărul lor determină capacitatea de memorie RAM pe care o poți include în placa de bază aleasă (numărul variază, de obicei, de la două la opt slot-uri).

Când alegi o placă de bază pentru PC, asigură-te că poate susține toate plăcuțele de memorie RAM pe care dorești să le incluzi. Pentru a face cea mai bună alegere, poți consulta gama de la ForIT.ro, care conține diferite modele, potrivite pentru o varietate de nevoi.

Capacitatea de stocare SSD și HDD

Este important și modul în care placa de bază se raportează la memoria SSD sau HDD. Aceasta trebuie să fie destul de performantă pentru a putea conecta cel puțin un SSD cu capacitate suficientă pentru sistemul de operare și principalele programe. Anticipează și gândește-te la nevoile care pot apărea în viitor, dacă vei desfășura activități mai complexe.

Procesorul

Nu în ultimul rând, trebuie să te asiguri că procesorul și placa de bază sunt compatibile. Aceasta din urmă trebuie să aibă tipul corect de chipset și socket.

Produsele principalelor mărci de procesoare se schimbă constant, de aceea poți să alegi cea mai bună variantă, în funcție de modelele existente pe piață la momentul achiziționării.

Placa de bază este o componentă esențială pentru orice PC, indiferent dacă acesta este gata asamblat sau compus din părți. Ea trebuie să fie compatibilă cu celelalte piese principale ale computerului.



Sondaj

Care credeti ca a fost cel mai asteptat film din 2024?