Intel doneaza 580 de placi de dezvoltare Intel Galileo pentru 21 de facultati din Romania
6/6254
calendar_month 21 Oct 2014, 12:45
Prima data am scris despre Galileo in urma cu un an, cand Intel anunta lansarea placii de test pe SOC Intel Quark X1000, ca alternativa la placile Arduino si Rapsberry Pi. Iata ca acum proiectul este mai mult decat palpabil inclusiv pentru studentii romani. Intel a anuntat primele rezultate ale implementarii in Romania a programului "Intel Galileo University Donation Program".
Astfel, 580 de placi de dezvoltare Intel Galileo au ajuns pana in prezent la 15 universitati la nivel national, respectiv 21 de facultati cu departamente tehnice. De preciat este ca Romania se afla in primul val de donatii europene de placi Intel Galileo, alaturi de Germania, Irlanda si Italia.

Intel Galileo este prima dintr-o serie de placi de dezvoltare bazate pe arhitectura Intel, compatibile cu Arduino, construita pentru a facilita dezvoltarea de proiecte. Galileo este primul dispozitiv care foloseste procesorul Intel Quark X1000, un procesor proiectat sa aiba un consum redus de energie, ideal pentru dispozitivele de mici dimensiuni, ce vor aparea in viitor.
Pentru extinderea utilizarii si capabilitatilor, placile Intel Galileo sunt dotate cu interfete standard de intrare-iesire, mini-PCI Express*, interfata Ethernet 10/100Mb, slot Micro SD, porturi USB si interfata seriala. Galileo foloseste sistemul de operare Linux, iar aplicatiile pot fi realizate si folosind Arduino. Intel® Galileo reuseste astfel sa combine capabilitatile avansate oferite de sistemul de operare Linux, si de ecosistemul sau vast de aplicatii, cu usurinta de dezvoltare oferita de Arduino.

Intel Galileo este prima placa de dezvoltare Intel in totalitate Open Source, compatibila atat hardware, cat si software, aspect important pentru dezvoltatori si in acelasi timp pentru comunitatile de start-up-uri, care doresc sa realizeze prototipuri de produse. Referitor la dezvoltarea de proiecte care necesita resurse minime, dar cu aplicabilitate in domenii vaste, Intel® Galileo este solutia potrivita pentru multi dezvoltatori.
Galileo permite abordarea unor noi domenii de cercetare, printre care tehnologii purtabile (wearables), roboti, dispozitive cu senzori si din domeniul "Internet of Things". Intel Galileo se adreseaza comunitatii "do-it-yourself" si entuziastilor care doresc accesul la facilitati interactive si metode de invatare dintre cele mai stimulante.

Cele 21 de facultati folosesc Galileo ca parte a cursurilor si laboratoarelor existente, iar studentii au posibilitatea sa dezvolte in jurul lor proiecte de automatizare, beneficiind de avantajele tehnice oferite de platforma, precum viteza de procesare, extensibilitatea si posibilitatile de conectivitate. Galileo poate fi conectat la Internet folosind Ethernet sau WiFi, fapt care inlesneste realizarea de proiecte de monitorizare, control de la distanta sau colectare de date.
Sursa: Intel Romania