IBM a anuntat procesorul de 7 nm - cel mai mic si mai puternic din lume
1/16920
calendar_month 10 Iul 2015, 09:20
Legea lui Moore a devenit, in ultimii ani, o adevarata provocare pentru cercetatori si producatorii de procesoare, in conditiile in care miniaturizarea cip-urilor se apropie de niste limite fizice anticipate. Totusi, se pare ca inca mai este loc pentru evolutie, iar IBM a anuntat, ieri, ca poate realiza primul procesor scalat la 7 nm.
Potrivit publicatiei Quartz, incercarile anterioare de realizare a unor cip-uri folosind procesul de fabricatie pe 7nm au esuat, fie pentru ca era nevoie de prea multa putere pentru a functiona, fie pentru ca nu s-a gasit solutia pentru conductibilitate eficienta. Noul procesor anuntat de catre IBM implica utilizarea aceluiasi aliaj bazat pe siliciu-germaniu, pe care compania americana il foloseste inca din 1989, dar realizarea cip-urilor se bazeaza pe o noua tehnologie de litografiere, denumita "extreme ultraviolet lithography", si care poate asigura un impuls de performanta de 50% fata de tehnologia de fabricatie pe 10nm, dar si reducerea consumului de energie cu un procent similar.

(IBM Research)
Rezultatele obtinute de catre IBM reconfirma faptul ca Legea lui Moore este inca valabila, desi nu este clar pentru cat timp ea mai poate fi aplicata. Totusi, se pare ca cercetatorii vor incerca sa impinga limitele si mai mult. "In acest moment, suntem capabili sa demonstram ca tehnologia poate fi scalata pana la 7nm. O vom putea miniaturiza pana la 5nm? Ei bine, vom incerca. Singurul lucru pe care nu il putem scala este atomul", a declarat, pentru Quartz, Mukesh Khare, seful echipei de cercetare pentru semiconductori.
Noile rezultate obtinute de IBM sunt parte a unui amplu proiect de cercetare finantat cu 3 miliarde de dolari, derulat in Albany (New York), cu implicarea GlobalFoundries, a Samsung si a Universitatii din New York.