hit.ro  »  IT  »  Hardware  »  Ce tehnologii veti avea pe urmatorul PC

Ce tehnologii veti avea pe urmatorul PC

calendar_month 30 Nov 2011, 15:30
Atunci cand hotorasti sa-ti upgradezi computerul cu tehnologii hardware abia aparute pe piata trebuie sa fii constient de faptul ca decizia ar putea avea doua taisuri. Au ajuns componentele pe care vrei sa le folosesti la maturitate ca dezvoltare, merita pretul, vor lucra eficient intr-o anumita configuratie?
La viteza cu care apar noile tehnologii astazi aproape ca nu mai stii ce decizie sa iei. Nu ne vom hazarda sa va recomandam componentele ideale pentru un PC, dar le vom prezenta pe cele care in curand vor fi probabil instalate in majoritatea computerelor.
Techrepublic a adunat laolalta inovatiile tehnologice care incep sa faca valuri in industrie. Vi le prezentam pe cele mai importante.
1. USB 3.0
Succesoarea tehnologiei USB 2.0 creste rata de transfer a datelor cu pana la sase ori. Este o viteza excelenta si care te va asigura ca nu mai pierzi minute (sau zeci de minute) atunci cand copiezi fisiere mari de pe calculator pe un hard extern sau pe o memorie flash.
USB 3.0 este deja o tehnologie integrata in majoritatea placilor de baza de ultima generatie. De asemenea, AMD suporta nativ USB 3.0, iar Intel va adauga suportul in chipset-urile Panter Point seria 7.

2. Intel Thunderbolt
Intel, ca si Apple de altfel, a dezvoltat o tehnologie concurenta pentru USB 3.0, denumita Thunderbolt. Tehnologia Intel care va coexista cu USB 3.0 s-a numit initial Light Peak si este bazata pe cabluri de cupru care permit o putere de 10 wati (USB 3.0 - doar 4,5 wati).
Pe scurt, tehnologia sprijinita de Intel ar permite transferuri la viteza dubla fata de USB 3.0. Din pacate, singurele device-uri care se aproapie (cat de cat) de viteza oferita de Thunderbolt ar fi SSD-urile. Momentan, tehnologia este prea scumpa pentru homeuseri.


3. Serial ATA Revision 3.0
Serial ATA Revision 3.0 dubleaza practic viteza de care este capabila tehnologia SATA Revision 2.0, la 6GB/s. Ce urmeaza? Standardul SATA Express care combina infrastructura software SATA si PCI Express. De aici rezulta o viteza de 8GB/s.


4. PCI Express 3.0
PCI Express 3.0 (Peripheral Component Interconnect Express sau PCIe) va face posibil transferul de date intre modulul video si alte module la o viteza dubla fata de PCI Express 2.0


5. SSDs
SSDs-urile promit viteze de transfer care depasesc 500 MB/s (scriere si citire). Si totusi, dezavantaje exista: capacitati de stocare mici si costurile inca foarte mari, mai ales pentru end-useri. Apoi intervin o serie de probleme legate de compatibilitate (seria de controlere SandForce SF-2200).


6. SandForce DuraClass SSD
SandForce a dezvoltat un controler DuraClass compatibil cu SSDs-urile. Tehnologia este inca la inceput si este compatibila doar cu anumite SSD-uri. Mai mult, unii utilizatori au reclamat unele probleme (inclusiv aparitia "minunatului" BSOD) cu anumite controlere SF-2200.
SansForce investigheaza deficientele si va publica un firmware update.


7. AMD Bulldozer
Lansate in 12 octombrie anul acesta, procesoarele AMD FX (Bulldozer) cu patru, sase sau opt nuclee au fost asteptate cu sufletul la gura de sustinatorii AMD. Insa, aveti nevoie de un asemenea procesor? Doar daca rulati un numar cat mai mare de aplicatii "grele" in acelasi timp. In rest, este la fel de util (inclusiv pentru jocuri) ca o ...noptiera.




8. Intel Sandy Bridge-E
Lansate la jumatatea acestei luni, procesoarele Sandy Bridge-E au cam dezamagit prin raportul performanta - pret. Mai exact sunt prea scumpe pentru avansul de performanta oferita fata de generatia anterioara.




 

Sondaj

Ce jocuri vor avea cel mai mare succes anul acesta?