hit.ro  »  IT  »  Hardware  »  Ce noutati aduc procesoarele Nvidia Tegra: Logan si Parker

Ce noutati aduc procesoarele Nvidia Tegra: Logan si Parker

calendar_month 20 Mar 2013, 12:56
La GPU Technology Developers Conference, CEO-ul Nvidia, Jen-Hsun Huang, a prezentat cateva detalii despre planurile de viitor ale companiei. In noul roadmap Nvidia Tegra sunt incluse doua lansari importante: Logan si Parker.
In timp ce "Stark" a disparut din planurile actuale ale Nvidia, procesorul anticipat in urma cu cativa ani a fost inlocuit de Nvidia Tegra Parker, care va fi practic Nvidia Tegra 6, asteptat in 2015. Pana atunci, urmatorul pas in strategia Nvidia este Logan, asteptat spre sfarsitul acestui an.
Nvidia Tegra Logan
Compania a lansat deja in 2013 Nvidia Tegra 4 si a anuntat noul Tegra 4i, care va integra si tehnologia 4G LTE in acelasi chipset. Ritmul lansarilor nu va fi insa incetinit, iar pana la sfarsitul anului va sosi pe piata si Nvidia Tegra Logan.
In afara de dezvaluirea numelui de cod pentru Nvidia Tegra 5, prezentarea a inclus si cateva detalii importante. Nvidia Tegra Logan va include noul GPU Kepler. Logan va fi compatibil cu OpenGL 4.2 si CUDA 5.0.
Noul Nvidia Tegra Logan isi va face aparitia in gadgeturi abia la inceputul anului viitor, iar deocamdata nu se stie daca va fi limitat de arhitectura Kepler la numai 192 de nuclee CUDA sau va depasi acest prag pentru performante si mai importante.

Nvidia Tegra Parker
Nvidia Tegra 6 va fi lansat abia in 2015, dar asteptarea ar putea sa merite. Nvidia Tegra Parker va utiliza un CPU Denver si un GPU Maxwell, noua arhitectura de procesor grafic si va avea capacitate de procesare 64-biti, lucru atractiv si pentru folosirea in servere sau supercomputere.
Nvidia Tegra Parker va fi produs prin tehnologia FinFET, care permite integrarea unui numar mult mai mare de tranzistori la o marime mai mica. Din acest motiv, CEO-ul Nvidia sustine ca "in 5 ani, vom avea performante de 100 ori mai mari pentru Tegra, in timp ce Legea lui Moore estimeaza o evolutie a performantelor de doar 8 ori!".

Planuri de viitor pentru noile GPU Nvidia
Alaturi de noile procesoare Nvidia Tegra, seful companiei a prezentat detalii si despre viitorul placilor grafice Nvidia. Arhitectura Maxwell va oferi transparenta totala pentru memorie. In acest fel, operatiunile GPU si CPU vor avea acces constant la memoria celuilalt component.
Urmatorul pas pentru Nvidia cu privire la placile grafice este Volta cu "stacked DRAM". Tehnologia promite integrarea mai multor memorii DRAM in acelasi silicon, cu o eficienta energetica si mai mare.

Sursa: Cnet