Am pierdut date de pe hardisc. Ce trebuie sa fac?

calendar_month 08 Iul 2010, 17:01
Pierderea accidentala a datelor de pe orice fel de dispozitiv de stocare este o situatie cu care ne-am intalnit fiecare dintre noi, cel putin o data. De asemenea, cauzele care duc la pierderea datelor sunt numeroase si, de cele mai multe ori, neprevazute. Putem avea de-a face cu un utilizator mai putin priceput, cu un virus sau putem pierde fisiere importante dintr-o simpla greseala.
Ca si sfat general, programele de recuperare a datelor ar trebui sa reprezinte o ultima solutie pentru care utilizatorul poate opta. Pentru a nu se ajunge la momente critice, specialistii recomanda intotdeauna copiile de siguranta. Totusi, daca hardiscul nu mai functioneaza si va intereseaza sa recuperati fisierele, apelati la o diagnosticare de specialitate.
Una din cele mai importante firme din tara noastra care se ocupa cu recuperarea datelor de pe un hardisc stricat este BitConsulting. BitConsulting are experienta necesara si suportul tehnic pentru a asigura clientilor o recuperare a datelor profesionala.
Pentru a intelege mai bine cum functioneaza procedeul de recuperare a datelor si ce trebuie sa facem pentru a avea sanse cat mai mari sa ne primim datele inapoi, Hit.ro a realizat un interviu cu Ionut Olariu, Technical Manager la BitConsulting.

Cateva cuvinte despre BIT Data Recovery
BIT Data Recovery reprezinta departamentul de Recuperare Date din cadrul companiei BIT Consulting. Acest departament a luat fiinta in 2007 pentru a asigura servicii profesionale de recuperare a datelor de pe orice tip de hard ATA, SATA sau SCSI.
Puteti recupera date de de pe orice tip de dispozitiv de stocare a datelor?
In momentul de fata avem tehnologii comparabile cu orice alt centru de recuperare a datelor de top din EUROPA. Putem recupera date pe harduri( SATA, ATA, SCSI, SAS), RAID(0,5,6), stick, card(SD, XD, MMC, Memory Duo), dipozitive multimedia(ipod, telefon) sau orice alt dispozitiv de stocare a datelor.
Care sunt situatiile cele mai intalnite in care apar defectele hardware la hardiscuri si care sunt cauzele?
In general cauzele care duc la defecte hardware sunt socurile sau fluctuatiile de tensiune. Hardurile sunt extrem de sensibile la socuri, o simpla rasturnare a unui hard poate poate duce la nefunctionarea acestuia. In urma acestor socuri problemele care pot sa apara pot fi: capete de citire/scriere deterioarate, suprafata platanelor afectata, zgarieturi pe suprafata platanelor etc.
In cazul fluctuatiilor de tensiune se poate intampla sa se arda partea electrica externa a hardului sau preamp-ul capetelor de citire. Simpla schimbare a partii electrice de cele mai multe ori nu este suficienta fiind necesare echipamente specializate si experienta unui technician pentru a putea fi recuperate datele cu succes.
Ce fel de fisiere se pot recupera? Exista tipuri de date care nu pot fi recuperate?
Din pacate exista si cazuri in care datele nu pot fi recuperate, indeosebi in randul defectelor mecanice care produc deteriorari pe suprafata platanelor. In anumite situatii reusim sa recuperam date chiar daca exista zgarieturi, dar sunt si cazuri in care zgarieturile sunt produse in anumite zone care fac imposibila recuperarea datelor.
In general, insa, pot fi recuperate orice tip de fisiere in functie de modul in care au fost sterse sau de felul in care s-a formatat dispozitivul de stocare. Fisierele care nu pot fi recuperate sunt cele care au fost suprascrise sau in cazul in care s-a facut LOW LEVEL FORMAT pe dispozitivul de stocare.
Care este rata de success pentru recuperarea datelor de pe hardisc?
In functie de tipul de defect rata de succes variaza, dar in medie aproximativ 85 – 90% din hardurile primite in service se recupereaza total sau partial.
Pe scurt, care este procedura de recuperare a datelor si ce trebuie sa faca clientul pentru a avea sanse cat mai mari sa-si recupereze datele?
Datele se recupereaza cu ajutorul unor echipamente specializate care permit recuperarea datelor de pe hard sau stick indifferent de tipul defectului existent.
Clientul trebuie sa nu incerce de unul singur sa recupereze datele, daca a constat ca a pierdut anumite date trebuie sa nu mai lucreze pe hardiscul s-au pe stickul respectiv si sa vina in service pentru o dignosticare gratuita.
Dupa interventia de recuperare a datelor, ce se intampla cu acestea? Cum sunt ele inapoiate clientului?
Datele sunt livrate catre client pe DVD-uri, Hard-uri, Stick-uri sau prin transfer FTP in functie de cantitatea de date recuperate.
Este adevarat ca ar fi necesara o camera speciala pentru desfacerea hardiscurilor?
In aerul pe care il respiram zi de zi exista proximativ 2.500.000 de particule de praf pe m3 care in marea lor majoritate nu sunt vizibile cu ochiul liber, de accea pentru desfacerea hardiscului este necesar un CLEAN ROOM CLASS 100 care filtreaza toate aceste particule de praf si asigura un mediu adecvat pentru operatiunile de natura mecanica.
Ce alte servicii mai oferiti?
Recuperam date de pe: stick de memorie, card, IPOD, SSD, RAID, NAS, SAN si mojoritatea dispozitivelor de stocare a datelor. Pentru mai multe detalii vizitati site-ul nostru www.recuperaridate.ro.
Ionut OLARIU
Technical Manager
Noutati




