hit.ro  »  Internet  »  Sisteme de securitate  »  Serviciile britanice nu doar intercepteaza comunicatiile electronice, ci le pot modifica. Un nou scandal la orizont

Serviciile britanice nu doar intercepteaza comunicatiile electronice, ci le pot modifica. Un nou scandal la orizont

calendar_month 15 Iul 2014, 08:08
Dupa dezvaluirile socante facute de Edward Snowden si Wikileaks referitoare la interceptarea comunicatiilor electronice din intreaga lume de catre NSA, un nou scandal de amploare pare sa se contureze, iar de aceasta data este vorba despre serviciile inteligente britanice care par sa fi mers chiar mai departe decat americanii.
Potrivit The Intercept, agentia britanica inteligenta GCHQ (Government Communications Headquarters), care nu se afla pentru prima data pe prima pagina a presei mondiale, este capabila nu doar sa monitorizeze si sa intercepteze comunicatiile electronice realizate prin diferite servicii, inclusiv cele ale retetelor de socializare, ci si sa modifice continutul acestor comunicatii, scrie Engadget. Vizate, potrivit sursei citate, ar fi servicii precum YouTube, Facebook, convorbirile telefonice si altele.
The Intercept a publicat ieri documentul iar el poate fi accesat si citit din scoarta-n scoarta AICI.
Daca va intrebati la ce ar putea folosi o astfel de actiune care depaseste "simpla" activitate de monitorizate a utilizatorilor de servicii electronice, evident, raspunsul este si mai simplu: manipulare prin folosirea unor metode aplicate la nivelul maselor.
Vorbim despre SMS de tip spoof (al carui expeditor are o identitate falsa) folosit ca mass-message. Astfel de actiuni ale serviciilor inteligente pot influenta cursul unor evenimente, iar cel mai bun exemplu care ne vine acum in minte acum este cel al protestelor.

Metodele operatiunilor desfasurate de GCHQ au si denumiri "inspirate". Unul dintre programele de manipulare electronica se numeste Warpath (trimitere de SMS-uri in masa pentru sustinerea unei operatiuni sau deturnarea ei).
Un altul, care trimite SMS-urile de tip spoof, a primit titlul de Burlesque.
Clean Sweep se aplica pe Facebook si poate denigra un individ prin postarea pe wall-ul acestuia a unor mesaje false. Mai grav este ca nu este vorba doar despre un individ, ci victime pot fi pagini oficiale de pe retelele sociale ale unor insitutii din orice tara de pe planeta.
Gestator, de asemenea, tinteste Youtube-ul si poate genera viralitate unui clip dorit.
Documentul publicat de The Intercept contine multe alte detalii stupefiante. Operatiunile de modificare a content-ului online sau a comunicatiilor se extind pana la plasarea de virusi de tip troian in documente de tip Microsoft Office si alte tehnici invazive.
GCHQ nu este, totusi, pentru prima data luata in colimator de cei care incearca sa puna la la dispozitia societatii civile o serie de informatii care sunt in mod normal clasificate. Articole anterioare legate de agentie au demonstrat faptul ca aceasta pratica monitorizarea in masa, dar acesta este deja un subiect cu care deja ne-am obisnuit. Presa britanica, de altfel, a caricaturizat, in mod inspirat, actiunile mai vechi ale agentiei...

(Sursa foto: The Register)


 

Sondaj

Ce cadou ti-ar placea sa primesti?