hit.ro  »  Internet  »  Securitate Cibernetica  »  WikiLeaks: Internetul este cea mai mare masinarie de spionaj creata vreodata

WikiLeaks: Internetul este cea mai mare masinarie de spionaj creata vreodata

calendar_month 17 Mar 2011, 14:48
Julian Assange, fondatorul WikiLeaks a declarat recent ca Internetul este “cea mai mare masinarie de spionaj creata vreodata.”
O afirmatie care nu poate fi trecuta cu vederea, in conditiile in care vine de la omul care a intrat in posesia unor documente si informatii secrete referitoare la jocurile de culise ale Statelor Unite, o buna partea dintre acestea fiind facute publice prin intermediul WikiLeaks.
In cadrul discursului sustinut in fata studentilor de la Universitatea Cambridge, Assange a dezbatut totodata notiunea potrivit careia internetul incurajeaza discursul liber si sustine drepturile omului.

“In vreme ce Internetul are intr-o oarecare masura abilitatea de a ne dezvalui actiunile guvernului si de a ne permite sa cooperam pentru a tine piept guvernelor si corporatiilor represive, este in acelasi timp cea mai mare masinarie de spionaj creata vreodata.”
“Web-ul nu este o tehnologie care favorizeaza discursul liber. Nu este o tehnologie care favorizeaza drepturile omului. Nu este o tehnologie care favorizeaza viata civila. Ci este mai degraba o tehnologie care poate fi folosita pentru a pune bazele unui regim totalitar de spionaj, unul asa cum nu a mai fost vazut niciodata.”

Totodata, Assange a subliniat ca Internetul poate fi folosit in continuare pentru a promova democratia si libertatea.
“Pe de alta parte, in mainile noastre, ale activistilor sau ale celor care vor o alta traiectorie pentru lumea tehnologiei, poate fi o speranta.”
Site-ul WikiLeaks, lansat in 2006, reprezinta o organizatie internationala non-profit, care isi propune sa publice documente si informatii secrete cu privire la guverne, institutii bancare sau organizatii.

WikiLeaks a socat lumea in aprilie 2010, cand a facut public un material video, numit Collateral Murder, care documenta atacul din 12 iulie 2007 al aviatiei americane asupra regiunii Bagdad. In vreme ce soldatii americani faceau glume, 15 civili irakieni isi pierdeau viata, ucisi de elicopterul Apache.

Sursa 

Sondaj

Ce marca de telefon considerati ca e cea mai buna la ora actuala?