hit.ro  »  Comunicatii  »  Securitate Cibernetica  »  Virusul Stuxnet a atacat si Chevron in 2010. Compania recunoaste abia acum

Virusul Stuxnet a atacat si Chevron in 2010. Compania recunoaste abia acum

calendar_month 09 Nov 2012, 13:00
Stuxnet, virusul sofisticat care a atacat facilitatile nucleare iraniene in urma cu doi ani, face noi victime dupa ce a fost scapat de sub control.
De aceasta data, compania afectata de Stuxnet este Chevron, una dintre cele mai mari companii americane si unul dintre cei mai mari producatori si distribuitori de produse petroliere din lume.

Serverele Chevron nu au fost atacate recent, povestea fiind din 2010, insa abia acum oficialii companiei au dat detalii asupra problemei. "Nu cred ca guvernul american a realizat cat de mult se poate raspandi aceasta amenintare informatica. Si cred ca lucrurile au mers mult mai prost decat s-au asteptat cei care au realizat virusul", a declarat Mark Koelmel, General Manager al Chevron.
Potrivit reprezentantilor Chevron, serverele si datele companiei nu au fost afectate in mod semnificativ de Stuxnet, insa infiltrarea unui astfel de virus in reteaua informatica a uneia dintre cele mai mari companii petroliere din lume este ingrijoratoare.

Stuxnet, care dupa toate indiciile a fost creat de de SUA si Israel pentru a ataca si scoate din functiune complexul nuclear iranian Natanz, a fost scapat de sub control chiar de initiatorii lui.
Mai mult decat sa fure date din computerele companiilor sau institutiilor unde a penetrat, Stuxnet deschide o poarta de acces pentru cei care intentioneaza sa opreasca un sistem informatic chiar daca este un atac ce are efecte limitate ca timp.

Nu in ultimul rand, chiar daca Stuxnet a tintit initial doar facilitati industriale, malware-ul a ajuns si pe PC-urile utilizatorilor casnici.
Sursa: Cnet 

Sondaj

Care este prima versiune de Windows pe care ati folosit-o?