hit.ro  »  Comunicatii  »  Securitate Cibernetica  »  ONU declara accesul la Internet un Drept al Omului

ONU declara accesul la Internet un Drept al Omului

calendar_month 06 Iun 2011, 11:09
ONU (Organizatia Natiunilor Unite) a lansat vineri un raport potrivit caruia deconectarea oamenilor de la internet reprezinta o incalcare a drepturilor omului si a prevederilor internationale.
Documentul se adreseaza in special Frantei si Angliei, care au votat de curand legi prin care autoritatile au dreptul de a deconecta de la internet persoanele acuzate de incalcarea drepturilor de autor. ONU prosteaza de asemenea impotriva masurilor de blocare a accesului la internet pe baza considerentelor politice.
“In vreme ce masurile de blocare si filtrare le refuza utilizatorilor accesul la un anumit content, statele au luat de asemenea masuri prin care au taiat complet accesul la Internet. Raportorul Special al ONU considera ca blocarea accesului utilizatorilor la internet, indiferent de justificare, inclusiv pe motive de violare a legilor drepturilor de autor, este disproportionata si astfel violeaza articolul 19, paragraful 3, al Conventiei Internationale pe Drepturi Civile si Politice,” se mentioneaza in documentul emis de ONU.
“Raportorul Special indeamna toate statele sa asigure mentinerea accesului la internet in permanenta, inclusiv in perioade de tulburari politice. In particular, Raportorul Special le solicita statelor sa echilibreze legile pe drepturi intelectuale care permit ca utilizatorii sa fie deconectati de la accesul la internet si sa se abtine de la adoptarea unor astfel de prevederi,” se mai specifica in raportul organizatiei.
Documentul ONU a fost emis in aceiasi zi in care o companie de monitorizare a internetului a observant ca doua treimi din conexiunile la Internet ale Siriei au fost deconectate, in cadrul a ceea ce pare a fi raspunsul guvernului la protestele din tara.
Sursa 

Sondaj

Care e cea mai importanta aparitie hardware de anul acesta?