hit.ro  »  Internet  »  Securitate Cibernetica  »  IPv6 vs IPv4 - ce beneficii aduce noul protocol retelelor mobile

IPv6 vs IPv4 - ce beneficii aduce noul protocol retelelor mobile

calendar_month 17 Ian 2013, 15:08
Noua versiune a protocolului de internet IP poate va avea efecte importante asupra retelei globale. IPv6 aduce si beneficii mari pentru retelele de internet mobile. Iata cum va imbunatati IPv6 traficul online de pe smartphone si tablet PC.
Tranzitia de la IPv4 la IPv6 a inceput deja, dar majoritatea operatorilor telecom utilizeaza in continuare protocolul IPv4. In timp ce versiunea veche permite crearea a numai 4,5 milioane de adrese IP, noul protocol permite crearea a aproximativ 4,3 miliarde de adrese IP pentru fiecare om de pe planeta, conform estimarilor lui Latif Ladid, presedinte al IPv6 Forum.

Viteza de transfer mai mare
Prima imbunatatire evidenta la implementarea noii infrastructuri online oferita de protocolul IPv6 vizeaza viteza de transfer mai mare in retele mobile, deoarece conexiunile se realizeaza prin mai putine noduri, fara utilizarea unui sistem de IP-uri separat in fiecare retea.
Autonomie crescuta pentru baterie
Cel mai laudat beneficiu oferit de IPv6 in retelele mobile vizeaza insa o autonomie crescuta a bateriei gadgetului. Noul protocol rezolva o incompatibilitate intre IPv4 si NAT, care necesita un consum de energie mai mare al aplicatiilor mobile pentru a putea ramane conectate online.
Serviciile de notificari care includ update-urile Facebook si Twitter pe smartphone sau tableta vor consuma astfel mai putin energie, extinzand perioada de utilizare intre incarcari.

Eliminarea traficului rezidual in retea
Beneficiile nu ii favorizeaza doar pe utilizatorii de internet mobil. Cand operatorii telecom vor trece complet la IPv6, vor putea scadea costurile de operare prin eliminarea traficului rezidual din retea. Fiecare gadget va fi astfel conectat direct la internet cu un IP propriu si va avea nevoie de un firewall pentru a preveni atacurile online.
Viitorul IPV6 in tehnologia mobila
Analistii industriei sunt de parere ca vechile tehnologii pentru convorbiri telefonice vor fi inlocuite complet prin transfer de date LTE in urmatorii ani. Astfel, fiecare convorbire va fi transformata direct in date trimise online, iar IPv6 usureaza aceasta tranzitie.
IPv6 include si o compatibilitate nativa pentru conectarea directa la alte gadgeturi inteligente. Astfel, vom putea accesa un webcam sau o camera de supraveghere de pe smartphone sau tableta in mod direct, fara o aplicatie suplimentara care mediaza comunicarea online intre cele doua gadgeturi.
Sursa: ITWorld.com 

Sondaj

Ce placa video aveti?