hit.ro  »  Comunicatii  »  Securitate Cibernetica  »  Cum ar putea duce un razboi cibernetic la pierderi de vieti omenesti

Cum ar putea duce un razboi cibernetic la pierderi de vieti omenesti

calendar_month 31 Ian 2013, 13:00
Expertii in securitate sustin ca atacurile cibernetice ar putea deveni in curand de-a dreptul catastrofale, iar acest lucru implica si posibilitatea de pierderi de vieti omenesti.
Cresterea numarului si virulentei atacurilor informatice maresc riscul ca unele vulnerabilitati informatice din cadrul unor infrastructuri strategice sa fie exploatate, iar atacurile ar putea duce chiar si la pierderi de vieti omenesti. Specialistii in securitate IT afirma ca aceste atacuri cibernetice pot fi indreptate catre resursele de energie, apa potabila si chiar facilitati nucleare.
Expertii recomanda companiilor si oficialilor guvernamentali sa se pregateasca pentru cele mai puternice atacuri cibernetice din ultimii ani.
Eugene Kaspersky, CEO si fondatorul Kaspersky Lab, a declarat recent, in cadrul Kaspersky Cyber-Security care a avut loc la New York, ca "nu exista nicio indoiala ca va avea loc un atac cibernetic. Intrebarea este cand va avea loc si cat de puternic va fi".

Mai mult, acesta a subliniat ca exista nenumarate companii care se confrunta cu mii de atacuri cibernetice in fiecare zi.
Care este scopul acestor atacuri cibernetice?
Unul dintre principalele motive pentru care se recurge la aceste atacuri este faptul ca armele cibernetice au costuri mult mai reduse comparativ cu armele clasice, pentru care se platesc miliarde de dolari. Astfel, in timp ce o arma nucleara poate avea costuri exorbitante, cateva atacuri cibernetice vor fi de mii de ori mai ieftine, iar efectele vor fi la fel puternice.
Atacurile cibernetice pot distruge sistemele de energie, care pot afecta in mod grav viata oamenilor. Mai exact, cand temperaturile sunt scazute, iar caldura din locuintele oamenilor depinde in totalitate de energie, cu siguranta milioane de oameni vor avea de suferit. la fel de grava este si atacarea statiilor de purificare a apei.

"Fiecare industrie poate fi victima unui atac, de la companiile de energie, pana la telecomunicatii, servicii bancare, transport si armata", a mai adaugat Kaspersky.
Spre exemplu, trenurile pot fi deraiate, iar avioanele deturnate in numai cateva clipe.
Sistemele actuale, care in majoritate sunt mai vechi de 30 de ani, pot fi atacate extrem de usor cu ajutorul noilor tehnologii, conform declaratiilor lui Costin Raiu, director de cercetare si analiza la Kaspersky Lab.
Sursa: Mashable 

Sondaj

Care este prima versiune de Windows pe care ati folosit-o?