hit.ro  »  Comunicatii  »  Securitate Cibernetica  »  Cine sta in spatele continutului de pe site-urile de torente?

Cine sta in spatele continutului de pe site-urile de torente?

calendar_month 25 Ian 2011, 16:25
O echipa de cercetatori de la o Universitate din Madrid a examinat comportamentul utilizatorilor care au publicat peste 55.000 de fisiere pe doua dintre cele mai mari portale de torente, Mininova si The Pirate Bay.
Dupa ce au adunat informatii legate de numele acestora, furnizorii de Internet, adresele IP ale uploaderilor, precum si ale downloaderilor, oamenii de stiinta au descoperit ca numai 100 de useri sunt responsabili pentru 66% din contentul publicat si 75% pentru contentul descarcat.
“Succesul acestor site-uri de file sharing si file exchange se datoreaza faptului ca numai cativa utilizatori genereaza o cantitatea mare de fisiere disponibile pentru download in schimbul beneficiilor economice,” a declarat echipa.
Cercetatorii afirma ca exista doua profiluri diferite de utilizatori.
Intr-un grup sunt asa-numitii “publisheri falsi” – organizatii care lupta impotriva downloadului ilegal si a utilizatorilor malitiosi care publica o cantitate mare de fisiere false pentru a proteja drepturile de autor si a raspandi software infectat.
Celalalt grup include un numar mic de utilizatori – cunoscuti drept “publisheri de top” – care publica cantitati masive de content pentru a face profit. Banii provin in mare parte din publicitatea online, generata de abonatii VIP care isi propun sa accelereze descarcarea continutului. Acesti oameni sunt responsabili pentru majoritatea activitatii site-urilor de tip Torrent.
“Daca acesti utilizatori isi pierd interesul in aceasta activitatea sau sunt eliminati din sistem, traficul BitTorrent va fi redus drastic,” declara autorii studiului.
“Dupa parerea noastra, succesul site-urilor de torente se datoreaza disponibilitatii fisierelor populare, care de obicei sunt protejate de legea copyright-ului, iar oamenii care isi asuma riscul de a publica acest continut o fac pentru a primi in schimb beneficii economice.”
Rezultatele studiului vin astfel sa contrazica ideea potrivit careia aceste site-uri sunt motivate de o mentalitate de tip Robin Hood. Daca aceste activitati ar fi mai putin profitabile – prin intermediul amenzilor mai mari sau prin reducerea publicitatii – retelele de file exchange ar disparea.
Sursa: TG Daily



 

Sondaj

Ce jocuri vor avea cel mai mare succes anul acesta?