hit.ro  »  Comunicatii  »  Securitate Cibernetica  »  Cel mai tare job din tehnologie: "Angajam hackeri"

Cel mai tare job din tehnologie: "Angajam hackeri"

calendar_month 03 Apr 2012, 15:47
Ce se intampla cu hackerii cand se plictisesc sa fuga de lege? Abilitatile lor de a pune la incercare sistemele de securitate online sunt tot mai cautate de gigantii IT care vor sa isi asigure produsele. Iata povestile catorva hackeri deveniti "baieti buni", prezentate de ArsTechnica.
Evenimentele de tipul Pwn2Own in care marile companii isi testeaza produsele impotriva celor mai experimentati hackeri sunt doar unul dintre modurile in care acestea atrag de partea lor tinerii talentati. Consultanta in securitate IT a devenit o cariera pentru multi hackeri care au renuntat la activitatile ilegale.
1. Securitatea web si hackerii buni
Billy Rios, seful echipei Google de "Web or Other Product Security", este un hacker recrutat de companie tocmai pentru a testa fiecare bug de securitate si pentru a evalua impactul pe care il poate produce un atac "profesionist". Odata identificata problema, detaliile sunt trimise unei echipe de ingineri IT care repara vulnerabilitatea.
Tanarul de 33 ani studia economia atunci cand pasiunea pentru jocurile video l-a facut sa le "desfaca" bucata cu bucata pentru a le studia. S-a specializat in sistemele informatice inainte sa lucreze pentru marina americana in domeniul securitatii online.

2. Hacker vs spam
Unul dintre cei care au contribuit activ la scaderea dramatica a numarului de emailuri spam este Alex Lanstein, un tanar de 26 ani care a neutralizat Srizbi, un botnet responsabil pentru miliarde de emailuri spam trimise in fiecare zi.

"Cand intelegi cum functioneaza malware-ul, poti limita impactul acestuia intr-un mod eficient", a explicat Lanstein, dupa ce a reusit sa anihileze complet aplicatia care folosea peste 500.000 de PC-uri infectate pentru a raspandi emailuri nedorite.
3. Lupul de paza la oi

Un alt hacker care a acceptat reconversia profesionala este Adrian Evans, vicepresedinte al WhiteHat Security, a carui slujba depinde de abilitatile sale de a ataca orice sistem IT bancar sau site de social media. "Eram genul de copil care desfacea complet video-ul pentru a intelege cum functioneaza inainte de a-l asambla la loc", a explicat Evans, care conduce o echipa de 82 de hackeri.

Zilnic, hackerii "baieti buni" ataca peste 7.000 de site-uri pentru a verifica masurile de securitate ce apara datele personale ale utilizatorilor. Fostul hacker compara acest proces cu testarea sigurantei automobilelor de catre producatorii auto, laudandu-se ca lucreaza la dezvoltarea unor "crashtest dummies" care vor putea asigura protectia datelor online chiar inainte ca hackerii cu intentii mai putin onorabile sa organizeze atacuri.
4. Consultanta in securitate IT, jobul perfect pentru hackeri
Indiferent daca titlul oficial este tester sau consultant, hackerii care au ajuns sa lucreze in IT se mandresc cu abilitatile lor, pe care le pun in slujba sigurantei consumatorilor. Pe masura ce atacurile online expun tot mai multe date care pun in pericol atat marile companii cat si utilizatorii serviciilor lor, hackerii "baieti buni" joaca un rol tot mai important in industria IT.

Testarea si rezolvarea bug-urilor de securitate, alaturi de modalitati inedite de a opri sau limita atacurile online sunt pentru multi hackeri atat o slujba, cat si un hobby. Remuneratia este pe masura, deoarece calitatile de hacker insotite de etica sunt un atu tot mai important intr-o lume in care utilizatorii publica tot mai multe date personale in mediul online.

 

Sondaj

Care credeti ca e cel mai bun sistem de operare pentru telefoane?