hit.ro  »  Internet  »  Securitate  »  Cadou inedit pentru ziua de 8 Martie: un antivirus fals

Cadou inedit pentru ziua de 8 Martie: un antivirus fals

calendar_month 08 Mar 2010, 09:53
Autorii de malware profita, aproape intotdeauna de frenezia cumparaturilor care insoteste sarbatorile de peste an, iar Ziua Femeii nu putea face exceptie de la aceasta regula.

De aceasta data, un e-mail nesolicitat invita utilizatorii sa vizioneze un film in care le sunt prezentate ultimele tendinte in materie de cadouri inedite de 8 Martie. Cei care acceseaza link-ului furnizat descarca si lanseaza, de fapt, un fisier executabil denumit, foarte sugestiv, video.exe si identificat de BitDefender drept Trojan.FakeAv.AEO.

Trojan.FakeAv.AEO are un comportament tipic pentru un antivirus fals: fereastra browser-ului este minimizata automat, simultan fiind afisata o alerta care ii informeaza pe utilizatori despre numeroasele infectii depistate in sistem si care le recomanda instalarea unei solutii de securitate.

Indiferent daca utilizatorul apasa butonul OK sau Cancel din fereastra de tip pop-up afisata pe ecran, acestea vor activa un film fals. Filmul reproduce un proces de scanare in plina desfasurare, prin care sunt detectate foarte multe infectii in sistem. In acelasi timp, alte ferestre pop-up incearca sa pacaleasca utilizatorii sa descarce troianul prezentat sub masca unui antivirus salvator.

Cu fiecare noua presupusa “scanare” sunt generate tot mai multe notificari si detectari false, menite sa intimideze utilizatorii si sa-i convinga sa inregistreze programul antivirus fals. Odata instalat, troianul modifica structura mai multor fisiere de sistem si transmite un numar mare de mesaje pop-up despre probleme si presupuse infectii. De asemenea, el solicita insistent ca utilizatorii sa cumpere sau sa-si reinnoiasca licenta.

Daca decid sa achizitioneze produsul on-line – singura modalitate disponibila de altfel – , pe langa suma de bani investita intr-un antivirus fals, utilizatorii vor pune la dispozitia infractorilor informatici si datele referitoare la conturile lor bancare. Astfel, ineditul cadoului ar putea costa mai mult decat si-ar fi putut imagina cineva vreodata.

Iata o demonstratie a “filmului” referitor la cadourile spectaculoase pentru 8 Martie, in fapt, un antivirus fals:


Pentru a-si proteja sistemul si datele, utilizatorilor le este recomandat:

- sa instaleze si sa activeze o solutie antimalware de incredere, un firewall si un filtru de spam.
- sa actualizeze cât mai des posibil programul antimalware, firewall-ul si filtrul despam cu versiunile cele mai noi ale definitiilor si semnaturilor de malware.
- sa scaneze frecvent sistemul.
- sa descarce cu regularitate si sa instaleze cele mai recente update-uri si alte patch-uri lansate de catre producatorul sistemului de operare.
sa nu descarce sau sa salveze fisiere din surse necunoscute; sa efectueze o scanare antimalware completa inainte de deschiderea sau de copierea unui fisier pe sistem, chiar daca fisierul provine dintr-o sursa cunoscuta.