hit.ro  »  Internet  »  Securitate Cibernetica  »  Antivirusii falsi, cele mai mari amenintari in noiembrie

Antivirusii falsi, cele mai mari amenintari in noiembrie

calendar_month 09 Dec 2008, 11:49
Potrivit specialistilor BitDefender, produsele antivirus false domina in topul amenintarilor lunii noiembrie. Trojan.Exploit se afla in acest clasament cu nu mai putin de sase variante diferite, acumuland astfel peste 25% din numarul total de detectii.

Aceste amenintari sunt in realitate scripturi care exploateaza vulnerabilitatile de tip iframe din browserele nesecurizate, fiind gazduite pe site-uri compromise. Astfel, acesti troieni determina browserul sa incarce diverse pagini prin intermediul carora sa poata gasi o bresa - precum o versiune expirata de Adobe Reader - pe care sa o utilizeze pentru a descarca si executa si alte varietati malware.

Pe primul loc, cu 6,17% din totalul detectiilor, se afla Trojan.Exploit.JS.O, un script java care contine doua mecanisme de exploatare. De obicei, acesta este gazduit de site-urile infectate care incearca sa descarce si alte tipuri de malware dupa ce troianul este rulat.

Trojan.Clicker.CM se mentine pe pozitia a patra, reusind sa devina cel mai popular troian care deschide ferestre cu reclame in browserul utilizatorului. Lista este completata de Adware.FakeAntivirus.Lin, o aplicatie antivirus falsa plasata pe locul 7, si de binecunoscutul Trojan.Downloader.Wimad, o alta varietate de malware deghizata sub un aparent mp3 player.

"Inca vorbim despre amenintari electronice care mizeaza pe o veritabila strategie malware. Printr-un numar mare de campanii, acestea reusesc sa ramana active si sa sporeasca numarul total al victimelor, desi, aparent, potentialul lor distructiv, luat separat, este destul de mic", a declarat Seful Laboratorului Antivirus BitDefender, Sorin Dudea. "Totusi, spamul si site-urile infectate reprezinta numai o parte a amenintarilor. Este imperios necesar ca utilizatorii sa isi protejeze computerele impotriva virusilor si a altor tipuri de malware prin scanarea zilnica a sistemelor cu o solutie de securitate eficienta."

Top 10 amenintari informatrice ale lunii noiembrie 2008:

1.Trojan.Exploit.JS.O

2.Trojan.Exploit.ANOP

3.Trojan.Exploit.ANOI

4.Trojan.Clicker.CM

5.Trojan.Exploit.SSX

6.Trojan.Exploit.ANOX

7.Adware.FakeAntiVirus.L

8.Trojan.Exploit.ANOO

9.Trojan.Downloader.Wimad.A

10.Trojan.Exploit.ANON

Sursa: BitDefender 

Sondaj

Ce jocuri vor avea cel mai mare succes anul acesta?