hit.ro  »  Comunicatii  »  Securitate Cibernetica  »  Anonymous a dezlantuit cel mai mare atac: site-ul FBI, la pamant

Anonymous a dezlantuit cel mai mare atac: site-ul FBI, la pamant

calendar_month 20 Ian 2012, 11:26
Grupul de hackeri Anonymous a dezlantuit cel mai mare atac la adresa autoritatilor americane de pana acum. Accesarea site-ului FBI a fost intrerupta temporar, la fel ca multe alte site-uri ce reprezinta nume mari din industria muzicala.
Activistii de la Anonymous au executat cea mai mare actiune din istoria organizatiei raspandita la nivel global. Peste 5,635 de hackeri au participat la atacul cibernetic, potrivit TechCrunch.
Lista institutiilor ale caror site-uri au fost atacate include FBI, Departamentul de Justitie american, Casa Alba, RIAA (organizatia de lobby impotriva pirateriei a industriei muzicale) si MPAA (organizatia de lobby a industriei cinematografice). Site-urile Universal Music, Viacom, Copyright.com si BMI.com au avut aceleasi probleme.

Atacurile nu au vizat doar site-uri din S.U.A. Organismele care au ca scop protejarea drepturilor de autor din mai multe tari au avut site-urile inchise temporar. In Franta au fost atacate site-urile Vivendi.fr si Hadopi.fr, iar Belgia si Olanda site-ul Anti-piracy.be/nl.
Activistii Anonymous au intreprins o actiune de anvergura, lucru reflectat in cresterea activitatii internetului cu pana la 14% la nivel global.

Cauza atacurilor hackerilor pare a fi inchiderea Megaupload.com si arestarea a mai multi angajati ai firmei care il conducea, potrivit MSNBC. La doar o zi dupa ce site-uri ca Wikipedia si Google au protestat impotriva noii legislatii anti-piraterie SOPA, autoritatile americane au intreprins o actiune importanta impotriva site-ului acuzat de incalcarea repetata a drepturilor de autor.
Pe Twitter, activistii au numit atacul Operation MegaUpload (#OpMegaUpload) si s-au laudat cu marimea actiunii intreprinse, "10 site-uri in 20 de minute", scrie CNET.

Activistii si-au coordonat atacurile pe IRC. Multe dintre site-urile atacate au ramas online intermitent, insa actiunea a fost considerata un succes de catre grupul Anonymous.
Atacul hackerilor ar putea avea consecinte nefaste pe termen lung, scrie CNET. In timp ce protestele pasnice impotriva legislatiei SOPA au atras interesul si bunavointa publicului larg, actiunea in forta Anonymous ar putea fi folosita de autoritatile americane drept o justificare a necesitatii implementarii unor masuri drastice impotriva pirateriei online.

Cine este Anonymous?
Grupul Anonymous este activ inca din 2006, insa in ultimii ani numarul membrilor a crescut, iar organizatia a devenit globala. Cele mai cunoscute atacuri informatice ale activistilor au avut loc atunci cand autoritatile americane au incercat sa inchida site-ul Wikileaks. Hackerii din gruparea Anonymous au popularizat atunci miscarea, prin lupta pentru circulatia libera a informatiei pe internet.
Mesaj Anonymous pentru Romania
Actiunile online au vizat si sustinerea miscarilor de protest din lumea araba, iar grupul a trimis recent si un mesaj de sustinere protestatarilor de la Bucuresti. "Trebuie sa fim uniti impotriva guvernelor noastre si sa ne facem vocile auzite, fiindca suntem oamenii acestei lumi care vor sa puna capat sclaviei economice si monetare", arata apelul Anonymous catre Romania.
UPDATE: Majoritatea site-urilor atacate de Anonymous au fost repuse in functiune in cursul acestei zile, precizeaza CNN

 

Sondaj

Folositi internetul pentru: