hit.ro  »  Internet  »  Securitate Cibernetica  »  8 ani de Facebook - retrospectiva

8 ani de Facebook - retrospectiva

calendar_month 17 Feb 2012, 16:15
De la un proiect al unui student la Hardvard in 2003, Facebook a ajuns cea mai mare retea sociala a lumii, care se apropie cu pasi repezi de pragul de 1 miliard de utilizatori si a revolutionat modul in care oamenii interactioneaza in mediul online. Iata retrospectiva, pe scurt, a celor 8 ani de Facebook, via Mashable.
Facebook in 2004 - de la proiect la debut
Lansat la Harvard in luna februarie 2004, TheFacebook.com a devenit un proiect full time pentru Mark Zuckerberg in vara aceluiasi an, cand studentul se muta in California pentru a dezvolta reteaua. Wall-ul Facebook isi face debutul in luna septembrie.
1) Facebook in 2005 - extindere timida
In august 2005, reteaua sociala devine Facebook.com si isi extinde baza de utilizatori de la studenti la elevi de liceu. Este introdusa aplicatia Photos care ii va consolida succesul.

2) Facebook in 2006 - parteneriat cu Microsoft
Reteaua sociala intra intr-un parteneriat cu Microsoft si lanseaza aplicatiile Notes, News Feed si plaftorma Facebook Mobile. Reteaua sociala isi deschide in sfarsit portile catre toti utilizatorii interesati, iar succesul sau nu este afectat de primele scandaluri legate de publicarea informatiilor private ale utilizatorilor.

3) Facebook in 2007 - incep sa vina banii
In luna mai 2007 se lanseaza primele aplicatii Facebook, iar in toamna aceluiasi an apare site-ul optimizat pentru accesarea de pe iPhone. Microsoft investeste in companie, iar in luna noiembrie debuteaza Facebook Ads, prima incercare de monetizare a succesului retelei sociale.

4) Facebook in 2008 - primele probleme legate de datele personale
In urma plangerilor cu privire la modul in care informatiile personale publicate devin publice, Facebook introduce in luna martie setari de privacy pentru Friend List. Se lanseaza Facebok Chat si Facebook Connect, iar noua interfata devine permanenta, in ciuda criticilor aduse de utilizatori.

5) Facebook in 2009 - apare celebrul "Like"
Facebook introduce optiunea "Like" la aniversarea a cinci ani, iar schimbarile aduse termenilor si conditiilor de folosire provoaca controverse. Reteaua sociala achizitioneaza FriendFeed si lanseaza functia Facebook usernames.

6) Facebook in 2010 - Zuckerberg este deja celebru
Facebook lanseaza interfata Open Graph, urmata cateva luni mai tarziu de Facebook Places si de noi controverse legate de siguranta datelor utilizatorilor. Premiera filmului "Reteaua sociala", bazata pe povestea creatorului Facebook, este urmata de critici pozitive dar pierde Oscarul, iar Mark Zuckerberg este numit "Person of The Year" de catre revista Time.

7) Facebook in 2011 - aproape 800 milioane utilizatori
Valoare retelei sociale creste la 50 miliarde dolari in 2011, iar numarul de utilizatori la sfarsitul anului depaseste 799 milioane. In fiecare zi a anului se instaleaza peste 20 milioane de aplicatii, iar peste un milion de link-uri sunt publicate la fiecare 20 de minute. Zvonurile despre listarea la bursa sunt frecvente si multi contesta valoarea adevarata de piata a retelei sociale fondate de Mark Zuckerberg.

8) Facebook in 2012 - timeline, listare la bursa
Chiar daca Facebook este in scadere in S.U.A., in Asia (Sud-Est) si in America de Sud reteaua sociala isi continua dezvoltarea. Dupa ce a introdus Timeline si aplicatiile pentru noua interfata grafica, Facebook a anuntat listarea la bursa, ce ii va aduce venituri de miliarde de dolari, pentru investitii in tehnologii noi ce ar putea asigura viitorul retelei sociale.


 

Sondaj

Ce cadou ti-ar placea sa primesti?