Noi tehnici de spam

de Vlad Matei | 7 octombrie 2008

Laboratorul BitDefender a descoperit un nou val de mesaje spam care se diferentiaza de alte valuri de spam prin utilizarea unor "Confirmari de primire" ale mailurilor si linkurile de "Dezabonare" pentru a verifica daca casutele postale vizate sunt valide si active.

Campania de spam face publicitate unor medicamente care imbunatatesc activitatea sexuala, si cand utilizatorul acceseaza linkul "Dezabonare" confirma autorilor de spam validitatea casutei lor postale, permitandu-le astfel sa mentina adresa respectiva in baza de date pentru viitoare spamuri.

"Confirmarea de primire" este folosita intr-o maniera asemanatoare. In circumstante normale, aceasta confirma faptul ca utilizatorul a primit si vizionat mesajul expediat. Cand autorul de spam adauga aceasta confirmare unui mesaj spam si utilizatorul da click pe linkul respectiv, pur si simplu ii confirma acestuia faptul ca adresa de mail este legitima si activa.

junkmail.jpg

Pentru a va pastra sistemul departe de cat mai multe atacuri spam, BitDefender recomanda urmatorii pasi:

• instalati, activati si fiti atenti la update-uri regulate pentru o solutie de securitate anti-malware, anti-spam si anti-phishing.
• nu activati facilitatea de citire si expediere a confirmarilor de e-mail.
• stergeti intotdeauna mesajele spam; daca in mod accidental le deschideti, vizionati continutul atasamentelor sau accesati linkurile din acestea le confirmati autorilor de spam validitatea casutei postale sau puteti declansa instalarea de malware in sistem.
• nu deschideti e-mailuri si atasamente de la expeditori necunoscuti.
• nu deschideti e-mailuri cu texte dubioase in linia de "Subiect".
• nu accesati niciun link indicat in mesajele spam, inclusiv cel de "Dezabonare"; puteti activa descarcarea de malware si astfel sa compromiteti securitatea sistemului.
• nu raspundeti la niciun spam; nu veti face decat sa confirmati validitatea casutei postale si veti primi si mai multe spamuri.
• cand navigati pe Internet, nu oferiti adresa voastra de e-mail si informatiile personale paginilor web care par suspecte.
• cand achizitionati bunuri si servicii online, aveti grija cand va inscrieti pe o lista suplimentara de promotii sau servicii.
• folositi, eventual, cel putin doua adrese de e-mail; una pentru corespondenta cu cei cunoscuti si o alta pentru completarea formularelor web care conditioneaza vizionarea continutului de oferirea unei adrese de e-mail.
• evitati sa va faceti publica adresa de e-mail pe Internet, grupurile de stiri, liste de contacte, cumparaturi online sau liste de cadouri.

"Utilizatorii ar trebui sa constientizeze faptul ca fara o solutie de securitate adecvata, integritatea sistemelor lor poate fi grav afectata", a declarat Vlad Valceanu, Seful Laboratorului de Cercetare Antispam, BitDefender. "A-ti valida adresa de e-mail inseamna pe scurt a-ti semna sentinta la moarte a respectivei adrese de mail. Astfel, urmatoarele mesaje spam pe care un astfel de utilizator le va primi pot foarte usor fi un malware care de exemplu, fie sterge intregul hard-drive sau fie poate trimite informatii confidentiale mai departe, precum numarul cartii de credit pe care o folositi la cumparaturile online ".

Sursa: BitDefender

Recomanda   afisari

spacer
spacer
Articole similare
spacer
Opiniile cititorilor
spacer

Recomanda pe Google