Cat se castiga din spam?

de Bianca Dinu | 11 noiembrie 2008
Cativa cercetatori de la o Universitate americana au aflat care este nivelul castigurilor unui “junk mailer” prin construirea unei retele de computere specializate in raspandirea de programe tip worm. Analiza a aratat ca, de cele mai multe ori, un spammer primeste un singur raspuns la fiecare 12.5 milioane de mailuri trimise.

Studiul a fost realizat pentru perioada de inceput a anului 2008, iar reteaua de computere construita de cercetatori a atacat PC-uri cu email-uri de tip spam. “Cea mai buna cale de a masura spam-ul este chiar aceea de a fi tu insuti un spammer”, au declarat cercetatorii intr-un raport care descria initiativa lor. Totalul informatiilor pe care acestia le-au analizat a acoperit 75.869 de computere infectate si, desi nu s-a putut estima cu acuratete, cercetatorii sustin ca intreaga retea de spam-uri a controlat peste un milion de computere.
spammer.jpg
Pe aceste masini au fost derulate doua tipuri de campanii de spam false. Una dintre ele a mimat modul in care erau raspanditi virusii, iar cealalta a incercat sa tenteze utilizatorii sa viziteze un site farmaceutic fals prin intermediul caruia sa cumpere produse medicamentoase. Astfel, dupa 26 de zile de campanie, timp in care au fost trimise aproximativ 350 de milioane de mesaje, s-au realizat 28 de vanzari.

Rata de raspuns si, implicit, de reusita a unei astfel de campanii a fost mai mica de 0.00001%., cu mult sub media de 2.15% inregistrata in cazul organizatiilor care practica metoda clasica si legala a marketingului direct.

Cu toate acestea, cercetatorii au estimat ca spammerii ar castiga aproximativ 7000 de dolari pe zi sau cateva milioane de dolari pe an. Desi suma pare destul de mare, castigurile spammerilor sunt mult mai mici decat estimarile expertilor in securitate realizate anul acesta, care sustineau ca spammerii ar castiga cateva miliarde de dolari in fiecare an.

Sursa: BBC
Recomanda   afisari

spacer
spacer
Articole similare
spacer
Opiniile cititorilor
spacer

Recomanda pe Google