Antivirusii falsi, cele mai mari amenintari in noiembrie

de Alex Hanea | 9 decembrie 2008

Potrivit specialistilor BitDefender, produsele antivirus false domina in topul amenintarilor lunii noiembrie. Trojan.Exploit se afla in acest clasament cu nu mai putin de sase variante diferite, acumuland astfel peste 25% din numarul total de detectii.

Aceste amenintari sunt in realitate scripturi care exploateaza vulnerabilitatile de tip iframe din browserele nesecurizate, fiind gazduite pe site-uri compromise. Astfel, acesti troieni determina browserul sa incarce diverse pagini prin intermediul carora sa poata gasi o bresa - precum o versiune expirata de Adobe Reader - pe care sa o utilizeze pentru a descarca si executa si alte varietati malware.

spam2jpg.jpg

Pe primul loc, cu 6,17% din totalul detectiilor, se afla Trojan.Exploit.JS.O, un script java care contine doua mecanisme de exploatare. De obicei, acesta este gazduit de site-urile infectate care incearca sa descarce si alte tipuri de malware dupa ce troianul este rulat.

Trojan.Clicker.CM se mentine pe pozitia a patra, reusind sa devina cel mai popular troian care deschide ferestre cu reclame in browserul utilizatorului. Lista este completata de Adware.FakeAntivirus.Lin, o aplicatie antivirus falsa plasata pe locul 7, si de binecunoscutul Trojan.Downloader.Wimad, o alta varietate de malware deghizata sub un aparent mp3 player.

"Inca vorbim despre amenintari electronice care mizeaza pe o veritabila strategie malware. Printr-un numar mare de campanii, acestea reusesc sa ramana active si sa sporeasca numarul total al victimelor, desi, aparent, potentialul lor distructiv, luat separat, este destul de mic", a declarat Seful Laboratorului Antivirus BitDefender, Sorin Dudea. "Totusi, spamul si site-urile infectate reprezinta numai o parte a amenintarilor. Este imperios necesar ca utilizatorii sa isi protejeze computerele impotriva virusilor si a altor tipuri de malware prin scanarea zilnica a sistemelor cu o solutie de securitate eficienta."

Top 10 amenintari informatrice ale lunii noiembrie 2008:

1.Trojan.Exploit.JS.O
2.Trojan.Exploit.ANOP
3.Trojan.Exploit.ANOI
4.Trojan.Clicker.CM
5.Trojan.Exploit.SSX
6.Trojan.Exploit.ANOX
7.Adware.FakeAntiVirus.L
8.Trojan.Exploit.ANOO
9.Trojan.Downloader.Wimad.A
10.Trojan.Exploit.ANON

Sursa: BitDefender
Recomanda   afisari

spacer
spacer
Articole similare
spacer
Opiniile cititorilor
spacer

Recomanda pe Google