Wikipedia a aniversat 10 ani: de la experiment la enciclopedie online

de Bianca Dinu | 17 ianuarie 2011

Wikipedia a implinit 10 ani pe 15 ianuarie. A fost o decada extraordinara pentru site: o abordare experimentala a generarii de content a evoluat intr-un site cu 17 milioane de articole in 27 de limbi, care este consultat de 400 de milioane de oameni pe luna. 

Nu e rau pentru un proiect care, cum afirma si unul dintre editorii sai, “functioneaza numai in practica. In teorie, este un dezastru total.”

Oamenii care au stat la baza Wikipedia au fost Jimmy Wales and Larry Sanger, care isi propusesera sa creeze o serie de pagini web “foarte deschise si care sa poata fi editate foarte usor de catre public”, dupa cum declara cel din urma. De aici si denumirea de “wiki”, care provine din cuvantul polinesian “wikiwiki”, care inseamna “repede”.

Cum aniversarile sunt prielnice pentru aduceri aminte, membri Wikipedia Fondation au dat peste cateva copii ale primelor articole postate pe site, pe care au fost suficient de amabili sa le imparta cu publicul larg. Unele sunt de-a dreptul “neinspirate”, insa fiti blanzi, Wikipedia era pe atunci in frageda pruncie.

Primul articol despre Mariah Carey, postat la aproximativ doua saptamani de la lansarea site-ului a fost de-a dreptul vulgar, dar a fost modificat doar cateva ore mai tarziu.

Vandalismul a constituit o problema inca de la inceput. Pe 26 februarie 2001, postarea despre Fotbalul American avea adaugat la sfarsit: "yeah and Dallas Cowboys suck”. Cred ca stim cu toti ce cuvant i-a determinat pe cei din staff-ul Wikipedia sa stearga “opinia”, cateva minute mai tarziu. 

Co-fondatorul Wikipedia, Jimmy Wales, care pentru multi ani a reprezentat o figura pregnanta pentru site, a creat primele articole despre Britney Spears, Premiile Oscar si guvernul din Andorra.  

Intrebarea care se ridica insa odata cu aniversarea celor 10 ani este daca Wikipedia va mai supravietui pentru inca o decada, de acum inainte. 

Enciclopedia isi bazeaza existenta pe donatii si pe postarile colaboratorilor. Dar asa cum si cei de la The Economist subliniau recent, numarul contribuabililor pe limba engleza a scazut de la 54.000 in martie 2007 la 35.000 in septembrie 2010. 

Sursa 

Recomanda   afisari

spacer
spacer
Articole similare
spacer
Opiniile cititorilor
spacer